Naslovnica Gospodarstvo FURS resno opozarja zavezance, ki oddajajo stanovanja v turistični najem

FURS resno opozarja zavezance, ki oddajajo stanovanja v turistični najem

Avtor: Spletno Uredništvo

Oddajanje prostorov in stanovanj je en od ključnih virov prihodkov za mnoge Slovence. Zato ni presenetljivo, da temu sektorju tudi Finančna uprava republike Slovenije namenja veliko pozornost. V prvih mesecih leta 2020 se tako obeta nova temeljita inšpekcija in sicer zaradi neplačevanja DDV-ja.

FURS resno opozarja zavezance ki oddajajo stanovanja v turistični najemS samoprijavo in s plačilom za nazaj se bodo pozabljivci izognili dodatnim globam (foto:needpix.com)

 

V Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, v zadnjih letih uspešno kar sami registrirajo za opravljanje dejavnosti. V tem segmentu se je prostovoljno izpolnjevanje obveznosti že opazno izboljšalo. Vendar pa je FURS zaznal tudi, da pozitivni trend ne velja za področje davka na dodano vrednost (DDV). Očitno so mnogi spregledali nekaj ‘malenkosti’ glede DDV-ja in jih lahko v kratkem doletijo sankcije.

»Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem (npr. preko portalov kot sta Airbnb ali Booking), kot prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV. Gre za storitve, za katere je po Direktivi o DDV (določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost) določena obrnjena davčna obveznost. Tisti, ki doslej še niso korektno izpolnili tovrstne davčne obveznosti, naj to storijo čim prej, saj se bodo lahko v tem primeru izognili globam,« so sporočili s FURS-a.

Spomnili pa so še, da morajo ti zavezanci s Finančno upravo RS poslovati samo prek elektronskega sistema eDavki, kar tudi pomeni, da jim bodo dokumenti ali obvestila vročeni le prek elektronskega sistema eDavki. Zato pozivajo k čimprejšnji samoidentifikaciji zavezancev za DDV in poudarjajo, da bodo v začetku leta 2020 začeli izvajati poostrene nadzore. »Do takrat pa lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj storite kot samoprijavo in se izognite globam,« toplo svetujejo s FURS-a.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.