Naslovnica Slovenija Bolezen modrih jezikov skriva še marsikatero neznanko

Bolezen modrih jezikov skriva še marsikatero neznanko

Avtor: Spletno Uredništvo

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pravkar spet sprejela Sklep o določitvi nujnih začasnih ukrepov v zvezi z boleznijo modrikastega jezika. Sklep začne veljati danes in predvsem določa zimsko obdobje, ko ni mušic, ki prenašajo bolezen. Čeprav smo to za mnoge živali zelo nevarno bolezen v Sloveniji že zajezili, pa mnogi rejci danes sumijo, da je tudi cepivo nevarno za živali.

Bolezen modrih jezikov skriva še marsikatero neznankoBolezen modrih jezikov je v zadnjih 20 letih iz Afrike preskočila v Evropo prek vsaj štirih različnih poti (foto: flickr.com/LDA IZSUM)

 

Bolezen modrikastega jezika je bolezen živali, predvsem prežvekovalcev. Čeprav najbolj prizadene ovce, je govedo glavni rezervoar virusa med sesalci, in je zelo pomembno za epidemiologijo bolezni. Konji in prašiči so za bolezen nedovzetni, podobno pa bolezen ni prenosljiva na ljudi. Za to vrsto bolezni so značilne spremembe na ustni in nosni sluznici ter roževini parkljev. Kot so pojasnili z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obolelost povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesnih mušic (Culicoides).

Te mušice pa pozimi niso aktivne, zato UVHVVR s posebnim sklepom določi obdobje, ko je zaradi nižjih temperatur režim dela z živalmi malce drugačen. »S sklepom je na podlagi klimatskih dejavnikov in rezultatov entomološkega nadzora, ki se izvaja na podlagi 4. točke Priloge I Uredbe 1266/2007/ES, in v skladu z merili iz Priloge V Uredbe 1266/2007/ES določen začetek obdobja brez aktivnosti vektorjev na celotnem ozemlju Republike Slovenije. Obdobje brez aktivnosti vektorjev se začne 9. 12. 2019 in traja do preklica,« so sporočili z UVHVVR.

Gre predvsem za ukrepe glede premikanja živali in sicer pri izvozu, zakolu, za proizvodnjo in za pleme. Ko je enkrat bolezen prisotna na območju države, je najučinkovitejši ukrep za izkoreninjenje bolezni zaščitno cepljenje. V Sloveniji se je bolezen pojavila novembra leta 2015 na območju Ilirske Bistrice, potem pa so uvedli cepljenje živali, ki je sicer zaustavilo širjenje epidemije, toda po zadnjih novicah s strani združenja rejcev drobnice in rejcev goveda obstajajo vse večji sumi, da ima cepivo smrtonosne stranske učinke.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.