Naslovnica Svet & EU Kljub Putinovim grožnjam Metsola poziva k dobavi tankov

Kljub Putinovim grožnjam Metsola poziva k dobavi tankov

Avtor: Spletno Uredništvo
Vojna v Ukrajini iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Sicer je ukrajinska vojska v ofenzivi, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je pravkar pozvala države EU k bolj aktivni dobavi orožja za Ukrajino. Vendar se lahko že v kratkem te države znajdejo v zelo nevarni situaciji.
Kljub Putinovim grožnjam Metsola poziva k dobavi tankov

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola (foto: FB Robert Metsola)

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno zagrozil z uporabo jedrskega orožja in dodal, da tokrat misli resno. Potem so na predelih Ukrajine pod ruskim nadzorom izpeljali referendume o priključitvi Rusiji, ki niso legitimni za veliko večino preostalih držav sveta, npr. niti za Kitajsko, a za Rusijo seveda veljajo. Putin je pred kratkim dejal tudi, da je Krim rusko ozemlje in da bo vsak napad na ta polotok obravnavan kot napad na Rusijo.

Nekaj podobnega se obeta tudi sedaj, ko so referendume o priključitvi izpeljali še v tistih ozemljih pokrajin Doneck, Lugansk, Kerson in Zaporožje, ki so pod ruskim nadzorom. Če si Rusija priključi tudi ta ozemlja in jih Ukrajina poskuša še naprej osvoboditi, potem se bo doslej t.i. ‘posebna operacija’ predvidoma hitro spremenila v vojno. Sicer to stvari na terenu, kjer ukrajinska ofenziva uspešno napreduje na skoraj vseh frontah, najbrž ne bo preveč spremenilo.

Bistveno pa se lahko spremeni status vseh tistih držav, ki z orožjem pomagajo Ukrajini. V primeru vojne napovedi namreč te države v ruskih očeh ne morejo izkazovati zahtevane nevtralnosti, zato lahko vse postanejo legitimni vojni cilji. Kljub temu je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola v svojem govoru na ‘Noči evropskih idej v Berlinu’ pozvala države EU k bolj aktivni dobavi orožja za Ukrajino in predstavila dve konkretni pobudi.

»Ena od teh je pobuda za tank Leopard, da se Ukrajini zagotovi brigada s približno 90 od približno 2000 tankov Leopard 2 v različnih državah članicah EU. Vemo, da je mogoče razmeroma hitro obnoviti tudi tiste, ki niso pripravljeni na boj. Druga možnost bi lahko bil program ‘lend-lease’, ki bi Ukrajini omogočil neposreden dostop do naše orožarske industrije,« je med drugim dejala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Sicer je predsednica govorila o prelomnem trenutku za EU, o naraščanju cen, o zaščiti vrednot EU ter o tem, da mora Evropa mora ljudem ponuditi upanje. Glede obkroženosti Evrope s težavnimi mednarodnimi izzivi pa (ob Putinovih tankih) navedla še vzpon Kitajske s precej drugačnimi vrednotami od evropskih na vzhodu, Brexit na severu in ‘trumpsizem’ na zahodu.

Vse to drži, ampak ti trije veliki igralci v globalnem političnem dogajanju za razliko od Rusije zadnje čase niso javno grozili z jedrskim orožjem.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.