Naslovnica Svet & EU Kjer se prepirata dva, ISIS dobiček ima

Kjer se prepirata dva, ISIS dobiček ima

Avtor: Spletno Uredništvo

Ne mine dan, ko iz Afganistana ne poročajo o vojaških spopadih med Talibani in afganistansko vojsko, ki ji še naprej izdatno pomaga zahodna koalicija. A v zadnjih mesecih so se poročila malce spremenila, saj se je v boje vmešala še tretja stran – Islamska država.

heliV zapletenih mednarodnih politično-vojaških odnosih na Bližnjem in Srednjem vzhodu svojo vlogo igrajo tudi skrivnostni helikopterji brez oznak (foto: pacaf.af.mil)

 

Teroristi Islamske države (ISIS) so se začeli opazno pojavljati v  obmejnih predelih Afganistana že lani, istočasno kot je skrajna islamistična skupina začela doživljati kolaps na bojiščih v Iraku in Siriji. Iz obeh bližnjevzhodnih držav so se tedaj začela vrstiti pročila o neznanih helikopterjih, ki so pristajali na ozemlju pod kontrolo skrajnežev in odvažali skupine ljudi. Iračani, Sirci in Rusi so zaznali celo serijo podobnih ‘reševalnih akcij’, s prstom pa so pokazali na Američane.

Slednji so namreč razpolagali s primernimi helikopterji, nadzorovali so zračni prostor obeh držav in imeli so svoje informatorje znotraj Islamske države. Najbrž je v nekaj primerih res šlo za reševanje vohunov, oziroma za zbiranje pomembnih vojaških informacij v zamenjavo za prevoz islamistov na varno. Toda kar naenkrat se je Islamska država začela pojavljati tudi v Afganistanu.

Najprej je šlo le za klasične samomorilske napade, toda v zadnjih mesecih so Islamisti prevzeli pobudo v obmejnih pokrajinah ob meji s Pakistanom, ki so pretežno pod nadzorom Talibanov. Slednji so tako pred tedni sprožili protiofenizivo in pregnali islamiste iz pokrajine Jawzan. Prve dni avgusta se je kar 250 borcev ISIS-a predalo, toda ne Talibanom, ampak afganistanski redni vojski.

Talibani so nato obtožili zahodno zavezništvo, da oskrbuje ISIS iz zraka. Na podobne helikopterje brez oznak, ki naj bi po Afganistanu prevažali Islamiste in njihove potrebščine (municijo, zdravila, orožje) so pred kratkim opozorili tudi Rusi. Talibani pa se sicer bojijo prevsem vpliva Islamske države, saj vse več mladih Afganistancev prestopa v njene vrste. Do tega prihaja, ker na področjih države, ki so pod kontrolo Talibanov, za mlade ni prihodnosti – ni šol, ni služb in tudi ne zabave.

Edini alternativi sta migracija v tujino, kar seveda stane, ali pa vključitev v vrste Islamske države, kar ni le afganistanska verzija generacijskega upora mladih, ampak tudi prinaša možnost zaslužka, vsaj tako obljubljajo skrajneži. Talibani torej ISIS dojemejo kot resno konkurenco iz tujine, ki zastruplja mladino, poleg tega pa lahko računa na pomoč njihovih največjih sovražnikov – ZDA.    

Vendar pri Američanih obstajajo različne vojaške, obveščevalne in politične strukture, ki imajo vsaka svoje interese. Tako so zadnji konec tedna različni viri poročali, da so Američani v zračnem napadu ubili vodjo ISIS-a v Afganistanu. Abu Sayed Orakzai je bil lokalni vodja islamistov od lani, ko so na zelo podoben način ubili njegovega predhodnika. Trditve Talibanov tako ne držijo, vsaj ne v celoti.             

  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.