Naslovnica Svet & EU Kim je shujšal, riža zmanjkuje, Covid pa je prešel meje

Kim je shujšal, riža zmanjkuje, Covid pa je prešel meje

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh sta iz Severne Koreje prišli dve presenetljivi novici. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je po odsotnosti pojavil v javnosti vidno shujšan, potem pa so severnokorejski mediji objavili, da se je v državi resna kriza zaradi koronavirusa.
Kim je shujšal, riža zmanjkuje, Covid pa je prešel meje

Od srečanja predsednikov Kima in Trumpa v Singapurju leta 2018 se je zdogilo marsikaj (foto: FB NK News)

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je pred dnevi po daljši odsotnosti spet pojavil v javnosti, pri čemer je opazno shujšal. Sicer naj bi imel Kim že v preteklosti kardiovaskularne težave zaradi nezdravega življenja in prevelikih doz alkohola, zato je že v preteklih letih nekajkrat nenadoma izginil iz javnosti. Tokrat pa se je vrnil v javnost tudi presenetljivo bolj vitek, kar je sprožilo novo ugibanja o njegovih zdravstvenih težavah. Je morda prebolel Covid 19?

Še bolj presenetljiva novica pa je nekaj dni kasneje prišla s severnokorejskih uradne agencije KCNA, povzeli pa so jo mediji iz vseh treh mejnih držav – Južne Koreje, Kitajske in tudi Rusije. Severnokorejske oblasti so namreč od izbruha pandemije v Wuhanu trdile, da v državi ni prav nobenih okužb s koronavirusom, saj so zapri severno mejo in vpeljali stroge preventivne zdravstvene ukrepe. Sedaj pa so v poročilu KCNA objavile povsem drugo zgodbo.

Kim Jong-un naj bi na zadnjem sestanku politbiroja vladajoče Delavske stranke prisotne obvestil, da se je v državi zgodil resen incident, povezan z zadrževanjem nove okužbe s koronavirusom, ki bi lahko sprožil veliko varnostno krizo za državo in njeno prebivalstvo. Krivdo je pripisal visokim funkcionarjem, ki naj bi zanemarili izvajanje pomembnih odločitev vladajoče stranke o zdravstvenih protiukrepih.

Severnokorejski voditelj je med svojim govorom te neimenovane visoke urednike obtožil tudi pomanjkanje sposobnosti in neodgovornosti. Nato je partijske tovariše pozval k okrepljenemu boju proti vsem vrstam negativnih elementov. Pri tem pa je Kim Jong-un pozabil na eno malenkost – da že več kot 70 let vse severnokorejske funkcionarje postavlja in odstavlja partija, slednjo pa vseskozi vodi nekdo iz družine Kim.

Po objavah južnokorejskega časopisa Daily NK pa je zgodba malce drugačna in sicer naj bi zaradi zaprtja meje s Kitajsko v Severni Koreji začelo zmanjkovati osnovnega živila – riža. Zato so se na plenarnem zasedanju centralnega komiteja 17. junija odločili, da izdajo posebno odredbo o sprostitvi vojaških zalog riža. Ker tudi vojaške zaloge riža očitno niso zadostile potrebam, naj bi vojska brez vednosti Kima uvozila riž iz tujine, pri tem pa naj bi prekršila varnostne protokole.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.