Naslovnica Gospodarstvo Največja sončna elektrarna v Sloveniji bo v Zasavju

Največja sončna elektrarna v Sloveniji bo v Zasavju

Avtor: Spletno Uredništvo
V bližini Hrastnika so svečano pričeli z gradnjo sončne elektrarne Prapretno, ki bo, ko bo dokončana, največja sončna elektrarna v Sloveniji.
Največja sončna elektrarna v Sloveniji bo v Zasavju

Namesto degradirane deponije se kmalu v Prapretnem obeta podoben prizor (foto: pxfuel.com)

Kot so sporočili s Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, bo nova sončna elektrarna Prapretno zgrajena na zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov nekdanje trboveljske Termoelektrarne. Tako bodo z novo naložbo hkrati ubili dve muhi na en mah – omogočili bodo proizvodnjo čiste električne energije in sanirali degradirano območje.

Sicer naj bi nova sončna elektrarna Prapretno stala približno 2,5 milijona evrov. S Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa niso zapisali, kdo bo gradil, oziroma kdo bo vodil gradnjo elektrarne, niti tega, koliko energije bo elektrarna proizvajala in tudi tega ne, kdaj bo gradnja končana in se bo v Zasavju končno lahko pričela proizvodnja ‘zelene’ električne energije. Te podatke je potrebno poiskati na spletni strani Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

»Holding Slovenske elektrarne je pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje za 3,036-megavatno elektrarno, ki jo bomo gradili na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku. Po vodilnem položaju na področju proizvodnje električne energije iz vode bomo tako čez nekaj mesecev tudi največji proizvajalec električne energije iz tega obnovljivega vira,« so že prve dni maja oznanili s  HSE.

Ta elektrarna naj bi zadostovala za letne potrebe električne energije za okrog 800 slovenskih gospodinjstev, HSE pa v prihodnosti načrtuje dodatno širitev lokacije v energetske namene.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.