Naslovnica Svet & EU Kako se po svetu spoštujejo človekove pravice

Kako se po svetu spoštujejo človekove pravice

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament bo 16. julija izpeljal prvo konferenco o stanju spoštovanja človekovih pravic po svetu (Global State of Human Rights). Razprava bo razdeljena na tri segmente in sicer bo enega gostil samostan San Nicolò v Benetkah, drugega prostori parlamenta v Bruslju, tretji pa bo potekal pred spleta.
Kako se po svetu spoštujejo človekove pravice

Protesti Amnesty Internatonal proti mučenju v Mehiki leta 2015 (foto: FB Amnesty International )

Prvo konferenco Evropskega parlamenta, ki bo namenjena analizi stanja človekovih pravic po celotnem svetu, so poimenovali ‘Global State of Human Rights’. Konferenca bo gostila poslance Parlamenta EU, komisarje Evropske komisije, nekatere prejemnike Nobelove nagrade za mir in tudi dobitnike nagrade Saharov, predstavnike mednarodnih organizacij, akademske kroge in različne preostale zainteresirane strani.

Konferenca bo razdeljena na tri odbore oziroma panele. »Odbori bodo raziskovali, kako lahko zakonodaja EU o skrbni presoji naredi korporacije in podjetja bolj odzivna na kršitve človekovih pravic, kako lahko mednarodna pravičnost pomaga pri zagotavljanju globalne odgovornosti in kakšni izzivi se soočajo z vrednotami temelječa zunanja politika pri reševanju vprašanj človekovih pravic in globalne demokracije,« so sporočili s Parlamenta EU.

Prvi odbor bo sicer deloval iz samostana San Nicolò v Benetkah, drugi iz prostorov Evropskega parlamenta v Bruslju in  tretji prek spleta oz. na daljavo. Na konferenci bodo med drugim aktivno sodelovali predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, predsednica Globalnega kampusa za človekove pravice Veronica Gomez ter visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet.

Posebej zanimiva bosta nastopa generalne sekretarke organizacije Amnesty International Agnès Callamard in Denisa Mukwegeja, ki je sicer prejemnik Nobelove nagrade za mir leta 2018 ter tudi dobitnik nagrade Saharov leta 2014. Konferenco bo zaključil umetniški nastop ‘Belo mučenje’ venezuelskega dobitnika nagrade Saharova Lorenta Saleha, ki temelji na njegovih izkušnjah v zaporu venezuelskih tajnih služb ‘La Tumba’. Iz Guantanama pa očitno ne bo nikogar.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.