Naslovnica Magazin Kako omejiti spletno ‘posiljevanje’ z neskončnimi oglasi

Kako omejiti spletno ‘posiljevanje’ z neskončnimi oglasi

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob Dnevu varstva osebnih podatkov so varuhi slovenskih uporabnikov svetovega spleta objavili nekaj nasvetov glede brskalnikov, piškotkov, oglasov, zasebnosti in sledenja. Ker tudi ljudski pregovor pravi, da je previdnost mati modrosti, so tovrstno uporabni nasveti vedno dobrodošli. 

‘Posiljevanju’ z reklamnimi sporočili se žal ne da izogniti, lahko pa se ga omeji na najmanjšo možno mero (foto: pixabay.com) 

 

Spletni oglaševalci vsepovsod spremljajo aktivnosti uporabnikov spleta, jih profilirajo in podatke uporabijo tako, da prilagajajo oglase glede na uporabnikove aktivnosti. Če si teh posegov v zasebnost ne želite, si lahko pomagajte z nasveti, ki so jih objavili na spletnem mestu varninainternetu.si, saj boste hitro in enostavno poskrbeli za povečanje vaše zasebnosti.

“V brskalnik namestite razširitev Privacy Badger Gre za razširitev (add-on), ki z blokado nevidnih sledilcev močno poveča vašo zasebnost pri brskanju po spletu. Razširitev se uči na vaših brskalnih navadah in blokira spletne strani, ki vas poskušajo profilirati in služiti na vaših podatkih. Obiščite spletno stran https://www.eff.org/privacybadger ter kliknite na “INSTALL PRIVACY BADGER” (deluje v brskalnikih Chrome, Firefox in Opera),” kot prvo svetujejo na varninainternetu.si.

Drugi nasvet je ta, da uporabite spletni iskalnik, ki temelji na zasebnosti. “Res, da je Google največji in velikokrat tudi najboljši spletni iskalnik, vendar na področju zasebnosti pogrne na celi črti. Ste vedeli, da obstajajo odlični spletni iskalniki, ki temeljijo na spoštovanju celovite zasebnosti. Z ničemer vam ne sledijo, vas ne profilirajo in vaših podatkov ne prodajajo tretjim osebam? Najbolj znan med njimi je spletni iskalnik DuckDuckGo, sledijo pa mu Startpage, Gibiru, Qwant in drugi.” 

Tretji namig se tiče nastavitev zasebnosti za vaše spletne račune. Na primer pri Googlu lahko nastavite, ali lahko beleži dejavnosti uporabnika v spletu in aplikacijah, ali dovolite, da shranjuje zgodovino lokacij, onemogočite prilagajanje oglasov ipd. Če za kakšno od nastavitev uporabnik ne ve, zakaj jo ima vklopljeno, oziroma, ali jo sploh uporablja, jo lahko enostavno – izklopi! 

Tudi na Facebooku lahko uporabnik spremeni nastavite, kdo ga lahko poišče, kdo lahko vidi seznam prijateljev, kako nastaviti omejitve občinstva za vse pretekle objave, kako nastaviti dovoljenje, ali vas lahko drugi označijo v objavah, itd. Vse to lahko uporabnik preveri  na facebook.com/settings?tab=privacy. Naslednji nasvet pa je priročen, če se uporabik poslužuje operacijskega sistema Windows 10.

V tem primeru lahko nastavitve zasebnosti uporabnik preveri na enem mestu, in sicer preko Nastavitve -> Zasebnost. Tu se lahko nastavi tudi to, ali naj Windows shranjuje dejavnost v računalniku v oblak in poleg tega določi aplikacije, ki imajo lahko dostop do lokacije računalnika, do dokumentov, kamere in mikrofona, ipd. Če pa po brskanju po spletu v računalniku uporanik ne želi pustiti sledi, lahko uporabi poseben način – način brez beleženja zgodovine. 

Način brez beleženja zgodovine oziroma ‘incognito mode’ (ali novo okno In Private za brskalnik Edge) je poseben način delovanja brskalnika, v katerem se vsi podatki o brskanju izbrišejo takoj, ko zaprete okno oz. zavihek. Tega načina sicer ni smiselno uporabljati za spletne strani, v katerih ste prijavljeni, lahko pa ga uporabite za vsakodnevno brskanje po naključnih spletnih straneh.

“Ko po končani uporabi zaprete okno, se vsi podatki o brskanju takoj izbrišejo – vsi piškotki, zgodovina, izpolnjeni obrazci in začasne datoteke. Uporaba tega načina sicer še ne zagotavlja, da vas oglaševalci ne bodo mogli profilirati, bodo pa to storili veliko težje,” so zaključili na varninainternetu.si. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.