Naslovnica Magazin Kako na hitro preveriti, ali vaše podatke že lahko zlorabljajo

Kako na hitro preveriti, ali vaše podatke že lahko zlorabljajo

Avtor: Spletno Uredništvo

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, so tokrat pripravili opozorilo pred ‘shekanjem’ in kot običajno tudi nazorno pojasnili, zakaj je to pomembno.

Kako na hitro preveriti ali vaše podatke že lahko zlorabljajo

Zelo priporočljivo je čim prej preveriti, ali so vaši osebni podatki že na voljo spletnim kriminalcem, saj je le vprašanje časa, kdaj jih bodo poskusili izkoristiti za pridobitev kakšne nelegalne finačne koristi (foto: varninainternetu.si)

 

S spletnega mesta Varni na internetu, kjer številni strokovnjaki skrbijo za varnost slovenskega spleta, so tokrat opozorili na ‘shekanost’ oz. ‘shekanje’. Gre za izsiljevanje oziroma za nedovoljeno uporabo vaših osebnih podatkov, do katerih so nepridipravi prišli prek kraj obsežnejših baz podatkov. Ker se teh kraj običajno niti ne zavedamo, lahko hitro preverimo, ali so bili naši podatki že ukradeni in na voljo za zlorabe. Navodila so kratka, jasna in enostavna, preverjanje pa bo vzelo izjemno malo časa.

»Pojdi na stran haveibeenpwned.com in tam vpiši svoj email. Na tej strani je združena ogromna zbirka podatkov (gesla, emaili, telefonske številke, IP naslovi, lokacije itd.), ki so jih hekerji nekje objavili. Tako lahko hitro in enostavno dobiš odgovor, ali se tvoji podatki nahajajo v kakšni od ukradenih baz podatkov,« pravijo na varninaiternetu.si. Sledi nasvet o spremembi vašega gesla in uporabi novega ‘močnejšega’ gesla (velike in male črke, tuje črke, številke…).

Podobno je pomembno tudi obvestilo za lastnike spletnih strani, saj se pravkar širijo poskusi prevar prek lažnih groženj – da so vdrli v spletno stran, odtujili celotno bazo podatkov in če jim ne plačate, bodo te podatke prodali ali vam uničili ugled. Gre za izmišljotine, saj nepridipravi enostavno uporabijo elektronske naslove, ki so javno objavljeni na spletni strani, izkoriščajo kontaktne obrazce, ali pa izsiljevalsko sporočilo preprosto zapišejo kot komentar. Prejeto je poročilo zato potrebno ignorirati in seveda ne nakazati niti centa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.