Naslovnica Svet & EU Ministri držav članic EU opozarjajo Komisijo EU na Zeleni dogovor

Ministri držav članic EU opozarjajo Komisijo EU na Zeleni dogovor

Avtor: Spletno Uredništvo

Kar 17 ministrov držav EU je pozvalo Komisijo EU, da med ukrepi za okrevanja evropskega gospodarstva da prednost trajnostnim investicijam za zagon ekonomskih tokov, krožnemu gospodarstvu in digitalizaciji.

 Ministri držav članic EU opozarjajo Komisijo EU na Zeleni dogovor

Evropski zeleni dogovor je pravzarpav časovni načrt, kako priti do trajnostne ekonomije v EU (foto: pxfuel.com)

 

Kot so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP), je 17 ministrov držav članic EU pripravilo skupno video izjavo, v kateri pozivajo Evropsko komisijo, da mora biti t. i. ‘Zeleni dogovor (Green Deal)’ ključen pri načrtovanju okrevanja evropskega gospodarstva in odpravi negativnih ekonomskih posledic pandemije koronavirusa. Pobudniki za ‘ozelenitev gospodarstva EU’ so želeli opozoriti, da bi morali krizne razmere izkoristiti za boljšo skupno prihodnost.

» Pobuda je nastala v okoliščinah, ko se svet sooča s krizo brez primere, ko so se naša druženja ugasnila, meje zaprle, ko se brezposelnost povečuje in podjetja borijo za preživetje. Vse je osredotočeno v spopadanje s pandemijo in njenimi neposrednimi posledicami. Ob tem moramo hkrati zagotoviti trajnostno in varno prihodnost za evropske državljane z vidika podnebne krize in degradacije okolja,« so zapisali v izjavi za javnost MOP.

Ministri so predlagali Komisiji EU, da uporabi že obstoječi evropski ‘Zeleni dogovor’ kot izhodiščno točko za trajnostni razvoj Evrope. Poudarki naj bi bili na ustvarjanju novih delovnih mest, pospeševanju digitalizacije in modernizaciji evropske industrije, pri čemer bi morali državam Evropske skupnosti na ta način zagotoviti trajnostni napredek in dolgotrajno blaginjo. 

Sicer je Zelenem dogovoru zapisano, da podnebne spremembe in degradacija okolja življenjsko ogrožajo Evropo ter tudi ves svet. Zato potrebuje EU novo strategijo za rast za svoje daljnje preoblikovanje v sodobno gospodarstvo, ki bo učinkovito izkoriščalo vire in bo konkurenčno, v katerem do leta 2050 ne bo več neto emisij toplogrednih plinov, katerega gospodarska rast ne bo vezana na rabo virov in v katerem nihče ne bo prezrt.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.