Naslovnica Trendi Kako močne so bile povezave med Beethovnom in Slovenijo

Kako močne so bile povezave med Beethovnom in Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob praznovanju 250. obletnice rojstva Ludwiga van Beethovna je tudi TV Slovenija pripravila poseben dokumentarno-igrani film ‘Skrivnosti z Beethovnove ulice’. V njem bodo v sredo zvečer predstavljene zanimiva in malo znane povezave med Beethovnom in Slovenijo.

Kako močne so bile povezave med Beethovnom in Slovenijo

Prizor zamišljenega Ludwiga iz filma ‘Skrivnosti z Beethovnove ulice’.(foto: Adrijan Pregelj/ RTV Slovenija)

 

 Ob 250-letnici rojstva enega najbolj slavnih skladateljev klasične glasbe Ludwiga van Beethovna so na TV Slovenija pripravili poseben dokumentarno-igrani film, ki soga poimenovali ‘Skrivnosti z Beethovnove ulice’. V tem dokumentarnem filmu, v katerem je sicer združenih več različnih filmskih žanrov, so se avtorji posvetili predstavitvi povezav, ki so obstajale med Beethovnom in med Slovenijo.

»Znano je, da je bil Beethoven častni član ljubljanske Filharmonične družbe, znano je tudi, da je tej družbi v zahvalo poslal prepis svoje Pastoralne simfonije z lastnoročnimi popravki. Manj pa je znano, da je bil domnevno povezan s številnimi umetniki slovenskega rodu – pianistko Mario Leopoldino Pachler Košak, violinistom Ignacem Zupančičem (Ignaz Schuppanzigh), skladateljem Jurijem Mihevcem in drugimi«, pravijo na TV Slovenija.

Film je nastal v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, posneli pa so ga v Arboretumu Volčji Potok, Železniškem muzeju, Stari Ljubljani, na Kongresnem trgu, Konservatoriju za glasbo in balet, v Slovenski filharmoniji, Narodni in univerzitetni knjižnici, Studiu 26 Radia Slovenija in v Studiu 1 TV Slovenija.Zgodbo bo povezal glavni igralec in pianist Jure Ivanušič, govorci pa so še dr. Igor Grdina, dr. Gregor Pompe, dr. Alenka Bagarič, dr. Ingeborg Harer in Lara Oprešnik.

Za scenarij sta poskrbela Jure Ivanušič in Marko Vezovišek, direktor fotografije je bil Uroš Hočevar, scenografka Urška Dolinar, režiser Aljaž Bastič in urednik oddaje Daniel Celarec.Skrivnosti z Beethovnove ulice bodo na sporedu v sredo, 30. decembra ob 20. uri na TV SLO 2.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.