Naslovnica Slovenija Danes se začenja cepljenje proti Covidu 19, a ga bo potrebno pospešiti

Danes se začenja cepljenje proti Covidu 19, a ga bo potrebno pospešiti

Avtor: Spletno Uredništvo

Kot napovedano, so včeraj po vseh državah EU in tudi v Slovenijo prispele pošiljke prve vrste cepiva proti koronavirusu. Gre za cepivo nemško-ameriške naveze BioNTech-Pfizer. Danes naj bi pri nas že začelo cepljenje in sicer bodo prvi na vrsti domovi za starejše občane. Vendar pa bo najbrž potrebno pospešiti predvideno tedensko hitrost cepljenja, sicer bo vse skupaj trajalo predolgo.  

Danes se začenja cepljenje proti Covidu 19 a ga bo potrebno pospešitiDanes se tudi v Sloveniji končno pričenja cepljenje proti koronavirusu (foto: flickr.com/Governor Tom Wolf) 

 

Na včerajšnji redni ‘koronski’ tiskovni konferenci so z Ministrstva za zdravje (MZ) potrdili, da je v Slovenijo prispelo prvih 9750 odmerkov novega cepiva proti Covidu 19. Slednje so nato posebej pripravili in prepeljali do zdravstvenih domov. Razumljivo je, da bodo prvi cepljeni tisti, ki sodijo v najbolj rizične skupine. Mobilne enote bodo tako danes začele s cepljenjem osebja in oskrbovancev v domovih starejših občanov.

»Najprej se bodo cepili stanovalci in zaposleni DSO-jev, ki niso bili okuženi, cilj pa je, da bi bilo cepljenih čim več stanovalcev in delavcev DSO-jev.Do konca leta bo v Slovenijo prispelo 16.575 odmerkov cepiva. Toliko oseb bo tudi cepljenih. Enaka količina odmerkov se nato pričakuje vsak teden v prihodnjem letu. Po treh tednih bo pri istih osebah izvedeno še cepljenje z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi čim večja zaščita cepljenih,« so pojasnili z MZ.

Seveda je cepljenje prostovoljno, cepivo nemško-ameriške naveze BioNTech-Pfizer pa je bilo preverjeno na nivoju EU in ne kaže kontraindikacij. Potrebno pa je razumeti, da smo si ljudje med seboj pogosto zelo različni in da nobeno cepivo ni 100% učinkovito, oziroma ne deluje na vse ljudi povsem enako. Tudi ostala cepiva, ki so še v fazi testiranja, ne delujejo povsem identično.

Glede na trenutne razmere po svetu in na število doslej zaradi pandemije umrlih ljudi, pa je vsako delujoče cepivo absolutno dobrodošlo. Na tiskovki so sicer razkrili še podatek, da bo ‘kolektivna imunost’ v državi dosežena, ko bo cepljeno najmanj 60% vseh prebivalcev Republike Slovenije – 1.260.000 ljudi. Če bodo torej podatki o 16.575 dozah cepiva na teden ostali enaki, bo cepljenje trajalo najmanj 76 tednov, oziroma približno do 1. junija leta 2022.

Če se nič ne spremeni, da bi se cepljenje pospešilo, bo torej potrebno skoraj leto in pol, da se pride do predvidene številke 60% odstotkov slovenske populacije. Ta doba pa je zagotovo predolga, saj naj bi to prvo cepivo zagotavljajo le osem mesecev imunosti. Poleg tega pa sta za pravo delovanje cepiva potrebni dve dozi, oziroma bodo morali cepljenci nekaj tednov po prvi dozi prejeti še drugo in šele potem bo zadeva delovala na polno – vse to pa pomeni dvojne postopke in bo še bolj raztegnilo rok dokler se doseže ‘kolektivna imunost’.    

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.