Naslovnica Slovenija Kako bi Ajdovščina v 30 letih postala urbanistični biser

Kako bi Ajdovščina v 30 letih postala urbanistični biser

Avtor: Spletno Uredništvo
Študentke in študenti arhitekture na Univerzi v Ljubljani so v zadnjem študijskem letu zasnovali arhitekturne predloge in projekte, ki se nanašajo na mesto Ajdovščina. Svoje delo bodo predstavili v razstavi ‘Turbulence sodobnosti’, ki bo ta teden odprla vrata kar na treh različnih lokacijah v Ajdovščini.
Kako bi Ajdovščina v 30 letih postala urbanistični biser

En od novih projektov, ki pa že na prvi pogled zbuja nekaj pomislekov zaradi ajdovske burje (foto: IPPR/FA UL)

Študenti arhitekture 2. do 5. letnika Univerze v Ljubljani (UL) so v študijskem letu, ki se pravkar izteka, zasnovali nove arhitekturne projekte na temo prihodnosti mesta Ajdovščina. Svoja dela bodo predstavili v razstavi ‘Turbulence sodobnosti‘, ki bo od pojutrišnjem potekala na treh lokacijah v Ajdovščini. Prva bo v preddverju dvorane Prve slovenske vlade, druga v pritličju blagovnice Nanos na Lavričevem trgu in v galeriji na prostem ob reki Hubelj.

Projekti so nastali s posebnim pogledom skozi prizmo aktualnega korona-dogajanja. »Odprtje razstave in javna predstavitev projektov bo v četrtek, 17. junija 2021, ob 18.00 v dvorani Prve slovenske vlade in na Lavričevem trgu pred blagovnico Nanos. Razstavo pa si bo mogoče ogledati vse do konca julija 2021,« so o teh novih arhitekturnih in urbanističnih predlogih za Ajdovščino zapisali v sporočilu za javnost agencije IPPR.

Študentje in študentke arhitekture so za temeljna kamna vseh projektov postavili vzdržnost in prilagodljivost. Ajdovščino so najprej analizirali glede bivanja, produkcije, naravnih in urbanih danosti. Nato so opredelili točke predvidenih posegov in pripravili kar 20 arhitekturno- urbanističnih predlogov. Poleg tega so jih časovno razporedili po lestvici nujnosti ukrepanja na takoj, kmalu, sčasoma in postopoma.

Nazadnje so zaključili, da lahko mesto Ajdovščina postane vzorčen primer trajnostno naravnane in prostorsko izjemno kakovostne skupnosti – v približno treh desetletjih. Sicer je Ajdovščina zelo zahteven kraj za gradnje, saj sunki burje tam kar redno presegajo 150 km/h. Ne glede na inovativnost, sodobnost in trajnostno usmerjenost projektov bo na koncu svojo odobritev morala dodati tudi burja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.