Naslovnica Svet & EU Kaj bo tokrat povedal ‘vrhovni politkomisar’ Juncker?

Kaj bo tokrat povedal ‘vrhovni politkomisar’ Juncker?

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo imel v sredo, 12. septembra 2018, ob 9. uri v Evropskem parlamentu svoj že tradicionalni vsakoletni govor, v katerem bo predstavil stanje v Evropski uniji in svoj pogled na trenutne ter prihodnje izzive.

stanje eu 2017Letošnji govor Jean-Clauda Junckerja o stanju EU bi utegnil zanj biti zadnji (foto: europarl.europa.eu)

 

 V lanskem govoru je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil svojo vizijo možnega razvoja EU do leta 2025. Predlagal je konkretne pobude na področju trgovine, pregleda naložb, kibernetske varnosti, industrije in podatkov. Letošnji govor bo v znamenju volitev v Evropski parlament 2019 in tekoče razprave o prihodnosti EU s 27 članicami, spremljali pa ga bodo novi predlogi za takojšnje uresničevanje napovedanih ukrepov. 

Tradicija veleva, da na prvem septembrskem zasedanju v Evropskem parlamentu predsednik Evropske komisije v govoru predstavi svoj pogled na stanje v EU, ki mu sledi razprava. V govoru predsednik Komisije povzame dosežke trenutnega dela in predstavi prednostne naloge za Evropsko unijo v prihodnjih letih. Podobni predsedniški govori imajo dolgo tradicijo v mnogih državah, zlasti v Združenih državah Amerike.

Tam je v ustavi določeno, da predsednik vsako leto o stanju v državi nagovori oba domova ameriškega kongresa in predstavnike vseh treh vej oblasti. Začetki segajo vse v leto 1790, ko je predsednik George Washington prvič nagovoril kongres. S sodobno tehnologijo je govor pridobil na pomenu, saj ga lahko spremlja širša javnost, mediji pa mu posvečajo več pozornosti in ga kritično presodijo.

Podobno tradicijo srečamo tudi v parlamentarnih sistemih. V Združenem kraljestvu na primer kraljica z govorom pred parlamentom odpre novo parlamentarno sezono in začrta delo vlade in parlamenta. Podobne govore, tako po obliki kot vsebini, poznajo tudi druge države, npr. Španija, Luksemburg in Nizozemska. Za razliko od ZDA govor predsednika Evropske komisije o stanju v Uniji ni zakonsko predpisan.

Pobuda o govoru izhaja iz Okvirnega sporazuma o odnosih med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo iz leta 2010 in je del letnega političnega in zakonodajnega načrtovanja Evropske unije. Predsednik Komisije v javnem govoru predstavi dosedanje dosežke in prihodnje naloge za EU ne samo evropskim poslancem, ampak vsem evropskim državljanom. Namen govora je nazorneje predstaviti prednostne naloge na evropski ravni in jih pojasniti državljanom.

Predsednik Evropske komisije si z govorom običajno prizadeva pridobiti tudi kar se da široko podporo delovnemu načrtu Komisije, ki ga slednja predstavi kmalu po govoru in v njem podrobneje predstavi načrt za uresničevanje ključnih prednostnih nalog v prihajajočem letu. Razprava o stanju v Uniji je hkrati tudi priložnost za Evropski parlament, da skupaj z Evropsko komisijo in državami članicami EU prispeva k oblikovanju političnega in zakonodajnega programa Evropske unije.

Na  ec.europa.eu so dodali, da je imel podobne govore o stanju v Uniji že prejšnji predsednik Komisije José Manuel Barroso. Slednji je med letoma 2010 in 2013 v svojem drugem mandatu pred parlamentom EU opravil štiri govore in jih posvetil zlasti gospodarski in finančni krizi v EU. Predsednik sedanje Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je imel svoj prvi tovrstni govor jeseni 2015, v odločilnem letu, ki so ga zaznamovali grška dolžniška kriza, migracijska kriza ter mednarodni geopolitični izzivi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.