Naslovnica Trendi Izjemen film o geniju, ki je pomagal rešit svet pred nacizmom

Izjemen film o geniju, ki je pomagal rešit svet pred nacizmom

Avtor: Spletno Uredništvo

Decembrske tv-premiere kakovostnih filmov na Planet TV se bodo v petek, 21. decembra, nadaljujevale z biografskim filmom Igra imitacije, v kateri je navdušil Benedict Cumberbatch. Film je bil nagrajen z oskarjem za najboljši scenarij, na slovenskih televizijah pa bo prikazan prvič.

igra imitacijeŠtevilo nominacij za Oskarje in številne druge nagrade ter izjemna visoka IMDb ocena 8,0 so doživljenska garancija za kakovost filma (foto: PR Planet TV) 

 

V petek, 21. decembra, bo ob 20.00 na Planetu premierno na sporedu biografska drama ‘Igra imitacije’ (The Imitation Game), v kateri Benedict Cumberbatch igra Alana Turinga, genialnega matematika, ki ga je britanska vojska med drugo svetovno vojno najela, da bi razvozlal sporočila nemškega šifrirnega stroja Enigma. Turing se je s pisano druščino strokovnjakov podal v napet boj s časom, a uspeh, ki ga je nazadnje dosegel, je moral ostati strogo varovana državna skrivnost.

Njegovo delo je bistveno pripomoglo k skrajšanju druge svetovne vojne, rešilo številna življenja in prineslo zaveznikom zmago nad nacisti. Stroj, ki ga je iznašel, velja za prototip sodobnega računalnika. A mu vse to ni pomagalo prav veliko, saj so leta 1952 Turinga aretirali in obsodili zaradi homoseksualnosti, dve leti kasneje pa je naredil samomor.

V glavni vlogi fima je navdušil priznani britanski igralec Benedict Cumberbatch, ki si je prislužil tudi nominacije za Oskarja, Zlati globus, Bafto, Nagrado igralskega ceha in številna druga priznanja, revija Time pa je Benedictovo igro postavila na prvo mesto med najbolje odigranimi vlogami leta 2014. V intervjujih je igralec sicer poudaril, da je bil odnos britanske vlade do Turinga resnično sramoten.

Na svoj lik se je tako navezal, da med snemanjem čustvenih zaključnih prizorov ni mogel nehati jokati, sicer pa mu je pri učinkovitejši preobrazbi v Turinga pomagala tudi kopija matematikove proteze. Poleg nominacije za glavno vlogo je imel film še sedem nominacij za Oskarje, tudi za najboljši film in režijo, dobil pa ga je v kategoriji najboljšega prirejenega scenarija.

Nominacijo za oskarja si je prislužila tudi stranska igralka KeiraKnightley, v filmu, ki ima na spletni strani IMDb izjemno visoko oceno 8,0, pa igrata tudi Matthew Goode in Mark Strong. Zgodovinska biografska drama bo premierno na slovenskih televizijah na sporedu v petek, 21. decembra, ob 20.00 na Planet TV.

S Planet TV so opozorili še na soboto, 22. decembra, ko bo ob 16.25 na vrsti originalni film Mary Poppins z Julie Andrews. V nedeljo 23. decembra bo ob 20. uri na sporedu animirana uspešnica Rio in nato ob 22. uri še akcijska klasika Umri pokončno 4 (Live Free Die Hard).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.