Naslovnica Svet & EU Povzetki zadnjega letošnjega plenarnega zasedanja parlamenta EU

Povzetki zadnjega letošnjega plenarnega zasedanja parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Na pravkar končanem decembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu so poslanci evropskega parlamenta obravnavali številne pomembne teme. Podprli so trgovinski sporazum z Japonsko, podelili nagrado Sakharova, se poklonili žrtvam terorističnega napada v neposredni bližini stavbe parlamenta, posvetili pa so se še proračunu, kancerogenim snovem, davkom na digitalne vsebine, migrantom, študentom in teroristom. O prihodnosti EU je spregovoril gost zasedanja – predsednik Cipra Nicos Anastasiades.   

 44480351950 e2236d5423 oNicos Anastasiades in Antonio Tajani se zadovoljno rokujeta, problemi pa ostajajo (foto: europarl.europa.eu)

 

Evropski parlament je dal soglasje trgovinskemu sporazumu EU z Japonsko. Gre za največji dvostranski trgovinski sporazum, ki ga je EU kadarkoli izpogajala, saj obe gospodarstvi skupaj predstavljata kar 40 % svetovne trgovine. Sporazum bo evropskim podjetjem olajšal izvoz na Japonsko. Ukrajinski filmski režiser Oleg Sentsov je dobil nagrado Saharova za svobodo misli, a preživlja 20-letno zaporno kazen in zato sta nagrado prevzela njegova sestrična in odvetnik. 

Poslanci so na plenarnem zasedanju podprli predloge ukrepov za učinkovitejše soočenje s terorističnimi grožnjami v Evropi. Ukrepi med drugim predvidevajo okrepitev Europola, standardizirano deljenje podatkov in izboljšano sodelovanje med državami članicami, boj priti radikalizaciji na spletu in izven njega ter oblikovanje evropskega seznama radikaliziranih skrajnežev.

Poleg tega so se z minuto molka poklonili žrtvam napada v Strasbourgu. Predsednik parlamenta EU Antonio Tajani je v nagovoru izrazil sožalje žrtvam napada ter povedal, da se Evropa ne sme pustiti prestrašiti skrajnežem, ampak si še naprej prizadevati za mir ter se odločno boriti proti ogrožanju svobode in demokracije:“Moč, ki jo črpamo iz svobode in demokracije bo vedno premagala nasilje, kriminal in terorizem.”

Parlament je potrdil predlog EU proračuna za leto 2019. Prinaša več sredstev za spopadanje z izzivi migracij in brezposelnosti mladih, Erasmus+, raziskave in varovanje okolja. Poslanci so se pri zadnjem proračunu EU v tem zakonodajnem obdobju borili za in dosegli dodatnih 688,5 milijonov evrov več, kot je predvideval prvi osnutek proračuna, ki ga je predlagala Komisija.

Dodatna sredstva so namenjena programom za povečanje rasti in služb, in sicer Erasmus+ (mobilnost mladih), pobuda za zaposlovanje mladih, Obzorje 2020 (raziskave) in COSME (podpora malim in srednjim podjetjem). Poslanci so potrdili nova pravila o prisotnosti škodljivih snovi na delovnem mestu, ki bodo v še večji meri omejila prisotnost kancerogenov in mutagenov na delovnih mestih. 

Sprejet je bi tudi predlog za obdavčitev digitalnih storitev. Sistem bi državam omogočal obdavčitev dobičkov, ki jih velike korporacije ustvarjajo s ponudbo digitalnih storitev njihovim državljanom, tudi v primeru, ko tehnološka podjetja v državi niso fizično prisotna in registrirana. S tem bi zagotovili, da so digitalne dejavnosti v EU obdavčene na pravičen način, tudi kadar gre za velike multinacionalke, kot so na primer Google, Facebook in Amazon.

V želji, da prosilci za azil pri prihodu v Evropo ne bi tvegali svojih življenj, pa je parlament Evropski komisiji predlagal pripravo zakonodaje, ki bi prosilcem za mednarodno zaščito na evropski ambasadi ali konzulatu omogočila pridobitev t.i. humanitarne vize. Na plenarnem zasedanju je o prihodnosti Evrope spregovoril ciprski predsednik Nicos Anastasiades.

Sledji je poudaril, da morajo vsi združiti moči, da bi EU prosperirala. Najbrž pa bi bilo dobro, če bi se tudi parlament EU bolj posvetil razmeram na Cipru, saj je otok že od leta 1974 umetno razdeljen na dva dela. Združevanje teče izjemno počasi in pravzaprav nič ne kaže, da bi se kaj spremenilo, saj za nameček v zadnjih mesecih prihaja do vse bolj jasnega turškega poskusa prisvajanja morskih teritorij na vzhodu otoka. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.