Naslovnica Svet & EU Italija se bo posvetila bio-metanu, 3 države so ostale brez ruske nafte

Italija se bo posvetila bio-metanu, 3 države so ostale brez ruske nafte

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se nekatere države EU soočajo z novimi težavami zaradi prekinitve dobav ruske nafte, je Komisija EU odobrila italijansko 4,5 milijarde evrov vredno shemo za povečanje proizvodnje bio-metana.
Italija se bo posvetila bio-metanu, 3 države so ostale brez ruske nafte

Polnjenje cisterne z zemeljskim plinom na švedski polnilni postaji (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska komisija je, seveda popolnoma v skladu s pravili EU s področja državne pomoči, pravkar odobrila izjemno visok, kar 4,5 milijard evrov vreden italijanski načrt. Ta načrt predvideva delno podporo mehanizma za okrevanje in odpornost EU, namenjen pa je razvoju proizvodnje plina bio-metana. Konkretno naj bi šlo za gradnjo novih in prenovo že obstoječih obratov za proizvodnjo bio-metana ter za njihovo upravljanje.

»Ukrep je del strategije Italije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in povečanje njenega deleža obnovljivih virov energije. Shema bo obenem prispevala k ciljem načrta REPowerEU za zmanjšanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in hiter prehod na zeleno gospodarstvo,« so pojasnili z Evropske komisije. Medtem pa je prišlo v EU do novih težav zaradi prekinitve dobav ruske nafte.

Tokrat so se zaprle pipe na južnem kraku naftovoda ‘Družba’, prek katere so se doslej oskrbovale Madžarska, Slovaška in Češka. Vzrok za prekinitev pretoka ruske nafte naj bi bil zaplet pri plačilu na relaciji od ruskega dobavitelja Transneft do ukrajinskega posrednika (naftovod poteka delno tudi prek Ukrajine) oz. operaterja naftne infrastrukture Ukrtransnafta. Za zamudo s plačilom so Rusi okrivili sankcije EU s področja bančništva.

Sedaj se za Češko, Slovaško in Madžarsko ter najbrž tudi za MOL-ove črpalke v Sloveniji pojavlja veliko vprašanje, ali je ta prekinitev dobave nafte le začasna, ali pa že kar dokončna.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.