Naslovnica Slovenija Burja že drugi dan močno nagaja gasilcem pod Socerbom

Burja že drugi dan močno nagaja gasilcem pod Socerbom

Avtor: Spletno Uredništvo
Hud požar, ki je včeraj izbruhnil v bližina Socerba, je bil še dopoldan pod nadzorom, a se stvari lahko hitro spremenijo. Gašenje, tudi tisto iz zraka, namreč še naprej ovira močna burja.
Burja že drugi dan močno nagaja gasilcem pod Socerbom

Tako je včeraj izgledala ognjena fronta zahodno od vasi Osp iz helikopterja Slovenske vojske (foto: FB MORS)

Z Uprave za zaščito in reševanje RS so pojasnili, da je včeraj prvič zagorelo že ob 2.11 in sicer v bližini gradu in naselja Socerb, v neposredni bližini slovensko-italijanske meje. Požar se je razplamtel na gozdnatih in zelo težko dostopnih pobočjih pod kraškim robom. Najprej so ga čez dan gasili gasilci JZ GB Koper nato celotna Obalna gasilska zveza in druga društva, na pomoč pa so priskočili tudi gasilci iz sosedne Italije.

»Požar na površini okoli 15 hektarov, ki se je zaradi vetra hitro širil, so gasili tudi trije helikopterji SV, letalo Pilatus in italijanska helikopterja. Pomoč pri gašenju z zraka je nudil tudi italijanski Canadair. Zaradi gašenja je zaprta državna cesta med Gabrovico in mejnim prehodom Osp v občini Koper. Prehospitalna enota Obala pa je na kraju dogodka oskrbela gasilca, ki se je nadihal dima, in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Izola,« so pojasnili z Uprave za zaščito in reševanje.

Včeraj se je ob 17. uri aktiviral Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, po podatkih Regijskega štaba CZ za Obalno regijo pa je bilo najbolj nevarno tik pod vasjo Osp, kjer so gasilci preprečevali požaru, da ne bi preskočil lokalne ceste in se približal stanovanjskim hišam. Nato je bilo ponoči na terenu okoli 130 gasilcev s 40 vozili, ki so zalivali požarišča in gasili na novo nastala žarišča.

Slovenska vojska je za pomoč gasilcem začasno preusmerila tudi nekaj cistern z vodo, ki so bila namenjene za potrebe oskrbe Slovenske Istre s pito vodo, a so z Uprave za zaščito in reševanje hitro priskrbeli dodatne cisterne za nemoten dovoz vode. Južno-primorske gasilce so danes zjutraj na terenu pričeli zamenjevati severno-primorski gasilci, krepijo pa se tudi enote iz zraka.

Gašenje pa še naprej ovira močna burja, ki piha že drugi dan zapored. Zato se lahko razmere že v nekaj minutah povsem spremenijo in vsaka iskrica lahko povzroči požar. Sicer so morali gasilci včeraj na območju južno-primorskih občin Sežana in Divača pogasiti še vsaj 5 manjših požarov…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.