Naslovnica Slovenija Inšpektorji za stanovanja so že v akciji

Inšpektorji za stanovanja so že v akciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat za stanovanja je pričel s tremi različnimi akcijami nadzora s področja stanovanj. Inšpektorji preverjajo upravnike večstanovanjskih stavb, oglaševanja prodaje novih stanovanj in obstoječe najemne pogodbe.
Inšpektorji za stanovanja so že v akciji

Gradnja večstanovanjskih blokov (foto: pxhere.com)

Glede oglasov, ki se tičejo prodaje novih stanovanj, bo Inšpektorat za stanovanja tudi v letošnji akciji preverjal, ali prodajalci izpolnjujejo zakonsko določene pogoje za začetek oglaševanja. Inšpektorji pravijo, da je sicer kršitev zakonodaje na tem področju vedno manj. To kaže na delujoče preventivne učinke rednih inšpekcijskih akcij, poleg tega pa se ob začetku akcij začne tudi medsebojno obveščanje prodajalcev glede predpisov pri oglaševanju.

Prodajalci so tako v vsakem primeru v zadnjih letih postali bolj pozorni na zakonodajo. Drugo področje, ki mu bodo inšpektorji tokrat posvetili posebno pozornost, bodo najemnine, oziroma najemna stanovanja. Poleg preverjanja, ali imata najemodajalec in najemnik sklenjeno ustrezno najemno pogodbo, bodo letos akcijo razširili tudi na vzdrževanje najemnih stanovanj, saj so zaznali porast prijav glede ne-vzdrževanja.

»Stanovanjski zakon namreč nalaga najemodajalcu in najemniku obvezno sklenitev najemne pogodbe, prav tako pa obveznost tako najemodajalca kot tudi najemnika, da vzdržuje stanovanje v stanju, ki omogoča normalno rabo. Na inšpektoratu najemodajalce in najemnike že sedaj pozivajo, naj sklepajo pisne najemne pogodbe in takoj obvestijo upravnika o sklenitvi ali spremembi pogodbe.

 To prispeva k večji varnosti najemnikov in lastnikov, pravilnemu upravljanju večstanovanjskih stavb in pravilnih obračunih stroškov upravljanja,« so pojasnili z Ministrstva za solidarno prihodnost, kamor sodi Inšpektorat za stanovanja. O tretjem področju predvidenih aktivnosti – preverjanju upravnikov večstanovanjskih stavb – pa tokrat niso dodali nobene posebne dodatne informacije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.