Naslovnica Gospodarstvo Slovenska delegacija na vesoljskem simpoziju v ZDA

Slovenska delegacija na vesoljskem simpoziju v ZDA

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska podjetja s področja vesoljske industrije so se pravkar predstavila na 39. sejmu ‘Space Symposium’ v ameriškem Colorado Springsu. Čakata jih še obisk Gospodarske zbornice v Denverju ter Urad mestne uprave v Denverju, vse s ciljem krepitve gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA.
Slovenska delegacija na vesoljskem simpoziju v ZDA

Skupna fotografija s slovenske stojnice v Colorado Springsu (foto: MGTŠ)

Slovensko gospodarsko delegacijo na obisku v ZDA tokrat tvorijo predstavniki sedmih podjetij s področja vesoljske industrije – Dewesoft, Duol, FerroČrtalič, Intectiv, Obeor, Paradigma Technologies in Skylabs. Prvi del obiska je potekal v Colorado Springsu, kjer se je slovenska ekipa udeležila 39. mednarodne konference ‘Space Symposium’ ter se tam promovirala na skupni stojnici.

Simpozij običajno gosti več kot 12.000 udeležencev z vseh koncev, med katerimi so predstavniki vlad, vesoljskih agencij, podjetij in različnih institucij. Prireditev predstavlja ogromno priložnost za navezavo poslovnih stikov in za seznanitev z globalnimi trendi razvoja vesoljskega sektorja, zato je slovenska delegacija tudi letos opravila mnoge poslovne sestanke s tujimi podjetji in institucijami.

»V zadnjih letih – odkar je Slovenija pridružena članica Evropske vesoljske agencije ESA, se namreč vesoljski sektor v Sloveniji hitro razvija. Nekatera slovenska podjetja so v zadnjih letih uspela prevzeti vodilno vlogo na posameznih nišnih vesoljskih področjih, predvsem s področja opazovanja Zemlje, razvoja inovativnih tehnologij in novih materialov. Veliko inovativnost pa izkazujejo tudi vsi trije slovenski sateliti.

Podjetja in institucije so uspešni na številnih področjih: od razvoja satelitov in instrumentov zanje, merilnih sistemov, novih materialov, 3D tiskanja in postopkov za obdelavo materialov, aplikacij za uporabo satelitskih podatkov za najrazličnejše namene, do sistemov za hitro obdelavo podatkov, še posebej za obdelavo in skladiščenje velikih količin podatkov, ki jih dobimo iz vesolja,« so pojasnili s Slovenske vesoljske pisarne.

Slednja je sicer v sklopu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), ki je pri organizaciji obiska Colorado Springsa sodelovalo z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Ministrstvom za obrambo RS (MORS) in Veleposlaništvom Republike Slovenije v ameriški prestolnici Washingtonu. Slovensko delegacijo pa čakata še obisk Gospodarske zbornice v Denverju ter Urada mestne uprave v Denverju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.