Naslovnica Kronika Gozdarska inšpekcija opozarja vse obiskovalce gozdov

Gozdarska inšpekcija opozarja vse obiskovalce gozdov

Avtor: Spletno Uredništvo
Gozdarska inšpekcija je objavila rezultate akcije poostrenega nadzora gozdov v mesecu avgustu. Poleg tega pa so pristojni pred prihajajočim viškom gobarske sezone opozorili na spoštovanje predpisov glede nabiranja gob.
Gozdarska inšpekcija opozarja vse obiskovalce gozdov

Tega sicer z Gozdarske inšpekcije niso omenili, a tudi nabiranje strupenih gob ni ravno priporočljivo (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Gozdarske inšpekcije Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo so objavili rezultate akcije poostrenega nadzora v mesecu avgustu. Akcijo je Gozdarska inšpekcija izvajala tako sama, kot tudi v sodelovanju z nadzorniki z Zavoda za gozdove Slovenije in delavci Triglavskega narodnega parka. Inšpekcija je zaradi nevestnega obnašanja v gozdovih izrekla 13 prekrškovnih ukrepov.

Kršitelji so niso uporabljali gozdne ceste v skladju z odrejenim režimom njihove uporabe, niso pravilno parkirali svoja vozila v naravnem okolju ter so kurili in kampirali v gozdovih, kjer to ni dovoljeno. Prejšnji mesec se je sicer začela tudi gobarska sezona, zato so že naleteli na nekaj nabiralcev gobe v mirnih conah in na ljudi, ki so nabrane gobe prenašali v plastičnih vrečkah, kar prav tako ni dovoljeno.

Teh gobarskih kršiteljev prejšnji mesec še ni bilo prav veliko, ker pa se pravkar začenja osrednji del gobarske sezone, so z Gozdarska inšpekcije najprej poudarili, da lahko vsakdo dnevno nabere le 2 kilograma gob. Pri tem se ne sme nabirati zavarovanih vrst gob, prav tako se gob ne sme nabirati na območjih, kjer je to prepovedano. Gre za različna zavarovana območja, kot so na primer mirne cone.

»Prav tako lahko obiskovalec gozda rekreativno nabere na dan do 2 kg plodov, mahov in kostanja ter do 1 kg zelnatih rastlin, razen rastlin, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo zavarovanih rastlinskih vrst,« so še dodali z Gozdarske inšpekcije. Prav tako so odsvetovali obisk območij, ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi, saj so marsikje gozdne prometnice še vedno precej poškodovane.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.