Naslovnica Svet & EU Globoka zaskrbljenost ne bo zaustavila bomb

Globoka zaskrbljenost ne bo zaustavila bomb

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se še vedo vrstijo jalovi poskusi sklenitve premirja, civilisti v Palestini še naprej umirajo. Sicer je EU spet izrazila globoko zaskrbljenost zaradi ravnanja izraelske svojske s palestinskimi civilisti in tokrat celo spomnila Izrael na določbe mednarodnega humanitarnega prava, a tudi to ni spremenilo prav veliko.
Globoka zaskrbljenost ne bo zaustavila bomb

Tudi če se spopadi končajo danes, skoraj 2 milijona ljudi v Gazi nima osnovnih pogojev za življenje (foto: pxhere.com)

Kot so zapisali v izjavi za javnost Evropske komisije, sta visoki predstavnik Josep Borrell in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič izrazila globoko zaskrbljenost zaradi nedavnih ukazov izraelske vojske za evakuacijo civilistov iz mesta Han Junis na območju Gaze. Odredbe za evakuacijo naj bi predvidoma vplivale na približno 250.000 ljudi, pa tudi na bolnike v evropski bolnišnici, eni od redkih preostalih v južni Gazi.

»Poškodovane in bolne paciente iz evropske bolnišnice, vključno z nosečnicami in starejšimi ljudmi, so morali preseliti v druge ustanove, kot je bolnišnica Nasser. Osebje je poskušalo rešiti tudi medicinsko opremo. Prisilne evakuacije ustvarjajo humanitarno krizo znotraj krize. Poslabšujejo že tako katastrofalne humanitarne razmere, saj je skoraj 1,9 milijona prebivalcev Gaze razseljenih znotraj območja.

EU ponovno poudarja, da morajo biti evakuacije v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, da ne bi pomenile prepovedanih prisilnih preselitev. Izrael je prav tako odgovoren za zagotovitev, da se razseljene osebe lahko vrnejo na svoje domove ali območja običajnega prebivališča, ko se sovražnosti končajo. Razseljeni ljudje morajo imeti tudi dostop do potrebnih storitev in zadovoljevanje njihovih potreb,« so med drugim zapisali v izjavi za javnost.

Opozorili so tudi na obveznost spoštovanja in izvajanja odredb Meddržavnega sodišča (ICJ) z dne 26. januarja in 24. maja 2024, ki sta pravno zavezujoči. Toda, ali je ali je kaj od tega potem dejansko zaustavilo napade na Han Junis? Ne. Izraelci so namreč nadaljevali z napadi in med nočno operacijo so letala izraelskih zračnih sil včeraj bombardirala tudi stavbo občine Khan Yunis.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.