Naslovnica Magazin Komisija EU tokrat zahteva spoštovanje zakonov še od Amazona

Komisija EU tokrat zahteva spoštovanje zakonov še od Amazona

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je nadaljuje z regulacijo evropskega spletnega trga. Potem, ko je enako že storila za vsa največja socialna omrežja in za tri največje pornografske ponudnike, je tokrat tudi od skupine Amazon, katera je posvečena predvsem spletni trgovini, zahtevala poročilo o ukrepih, ki jih je družba sprejela za izpolnitev svojih novih obveznosti.
Komisija EU tokrat zahteva spoštovanje zakonov še od Amazona

Paket spletne trgovine Amazon (foto: Alan Levine/pxhere.com)

Novi evropski Akt o digitalnih storitvah (DSA), ki je začel veljati februarja letos, je bil sprejet zato, da bi se po vseh državah v EU zagotovilo varnejše, pravičnejše in preglednejše spletno okolje. Vsi največji spletni posredniki so morali malce spremeniti svoje poslovanje, saj so dobili nove zakonske obveznosti glede preglednosti, spoštovanja pravic potrošnikov, izdelav letnih poročil, spoštovanja zasebnosti in zagotavljanja varnosti, predvsem mladoletnikov.

Ker je večina teh največjih spletnih platform registriranih v ZDA, imajo težave s spoštovanjem zakonov EU – tudi Amazon. »Komisija EU je danes v skladu z Aktom o digitalnih trgih od skupine Amazon zahtevala, naj predloži več informacij o ukrepih, ki jih je platforma sprejela za izpolnitev obveznosti v zvezi s preglednostjo priporočilnih sistemov in njihovih parametrov ter določbami o vzdrževanju odložišča oglasov in njenega poročila o oceni tveganja. 

Skupina Amazon mora zahtevane informacije predložiti do 26. julija letos. Komisija bo na podlagi ocene odgovorov ocenila naslednje korake, med katerimi bi lahko bil tudi začetek postopka v skladu s členom 66. Akta o digitalnih storitvah,« so z Evropske komisije javno sporočili skupini Amazon, podobno kot so morali urgirati tudi pri ostalih večjih spletnih platformah, ki delujejo na skupnem evropskem tržišču.

Dodali pa so še informacijo, da je Sodišče EU zavrnilo zahtevo skupine Amazon za začasni odlog izvršitve obveznosti glede zagotavljanja javnega dostopa do odložišč oglasov. Tako bo moral tudi Amazon hitro (že do 26. julija) izpolniti ves sklop predvidenih obveznosti iz Akta o digitalnih storitvah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.