Naslovnica Gospodarstvo Čebelarsko-gospodarske novice in razpisi

Čebelarsko-gospodarske novice in razpisi

Avtor: Spletno Uredništvo
Prvi teden v juliju je bil za slovenske čebelarje zelo pomemben. EU je zaščitila Istrski med, Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je objavila dva javna razpisa ter predstavila ažurirane podatke o vseh aktualnih javnih razpisih s področja čebelarstva.
Čebelarsko-gospodarske novice in razpisi

Klasično lepo po slovensko okrašen čebelji panj na kmetiji Omerzu (foto: MKGP)

Evropska komisija je prejšnji teden potrdila, da se v register zaščitenih označb porekla vključi tudi vključi proizvod ‘Istarski med/Istrski med’. Kot je jasno že iz imena, gre za med, ki je proizveden v hrvaškem in v slovenskem delu Istre. Mediteransko podnebje, sorta in posebna kombinacija cvetnega prahu pripomoreta k nastanku unikatnih organoleptičnih značilnosti, kar se nato odraža v posebnih okusih in vonjih medu.

Nova označba se bo pridružila že registriranim 3606 zaščitenim označbam porekla, katerih seznam je na voljo v skupnem registru kmetijskih proizvodov EU, ki se imenuje ‘eAmbrosia’. Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja je spomnila na dva pravkar odprta javna razpisa, informacijo o tem pa je takoj zatem objavilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Čebelarji in čebelarska društva lahko do konca meseca julija oddajo vloge na ‘Javni razpis za subvencioniranje vzreje čebeljih matic’ in tudi na ‘Javni razpis za podintervencijo podpora čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov’. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je objavila tudi predstavila ažurirane podatke o vseh aktualnih javnih razpisih s področja čebelarstva. Gre za 7 razpisov v skupni vrednosti 716.300 evrov.

To so razpisi za ‘Sofinanciranje nakupa čebelarske opreme’, ‘Sofinanciranje obnove tipičnih čebelnjakov’, ‘Sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu’, ‘Javni razpis za podporo čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov’, ‘Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje,  ‘Subvencioniranje vzreje čebeljih matic’ ter ‘Sofinanciranje nakupa oz. izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oz.  poročilom o doseženih temperaturah.

Glede na ostale objavljene podatke Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je moč razbrati, da je vlog za vse te razpise manj od pričakovanj, saj je na voljo še večina vseh predvidenih sredstev. Morda so čebelarji tokrat malce zaspali, morda pa jih je pač vse manj…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.