Naslovnica Svet & EU Gita slalomira po Pacifiku in sedaj preti Novi Zelandiji

Gita slalomira po Pacifiku in sedaj preti Novi Zelandiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem, ko se na severni polobli borimo z zimo, pa imajo na južni težave s tropskimi neurji. Tako zadnji teden po jugozahodnem Pacifiku pustoši ciklon Gita, ki je potem, ko je prizadel vsaj šest otoških državic, zavil nazaj proti Avstraliji, a se potem premislil in se obrnil proti Novi Zelandiji.  

gita 2 Ciklon Gita se je začel formirati že severno od otočja Vanuatu, a je nato pridobil na moči in tudi na nepredvidljivoti (foto: tropicalstormrisk.com)

 

S Pacifika so ves zadnji teden prihajale novice o divjanju tropskega ciklona Gita. Slednji se je začel kot tropska depresija med Solomonovimi otoki in Vanuatujem, nakar je zavil proti vzhodu in se v bližini otočja Wallis (francoska Polinezija) pretvoril v tropsko nevihto. Nato se je začela Gita začela obračati proti jugovzhodu in najprej je oplazila Samoo in Ameriško Samoo, kjer so vetrovi in močna deževja že povzročali veliko težav. Plazovi, poplave, izpadi električne energije so 11. februarja povzročili razglasitev izrednega stanja, na srečo pa je potem ciklon zavil na zahod in zaobšel otok Niue (novozelanski protektorat).  

Toda medtem je moč Gite zečela naraščati in ko je dosegla otočje Tonga, je bila označena za tropski ciklon četrte stopnje (z vetrovi, ki so pihali s hitrostjo med 200 in 250 kilometrov na uro). Na Tongi so evakuriali skoraj 600 ljudi, rušilna moč neurja je povzročila še precej večje razdejanje kot drugje, poleg ostalega so orakanski vetrovi povsem uničili stavbo parlamenta države. Oblasti so oklicale izredne razmere, saj tako močnega orkana niso doživeli že več kot 35 let, najbrž pa je bila Gita celo najmočnejša tropska nevihta na Tongi doslej.

Medtem je Gita nadaljevala svojo pot proti zahodu in se še z južne strani dotaknila otočja Fiji. Nato je začela spreminjati smer proti jugozahodu, zato je zgrešila francosko (vsaj še letos, saj je napovedan referendum o neodvisnosti) Novo Kaledonijo. Tam so v petek prekinili vse aktivnosti in odprli zaklonišča, a jih je najhujše divjanje vremena zaobšlo. Kot kaže, Gita doslej nikjer ni povzročila smrtnih žrtev, čeprav je marsikje katastrofalno prizadejala lokalno infrastrukturo.

Ko se je že zdelo, da bo Gita nadaljevala svoje gibanje in se izpihala v jugozahodni smeri proti Avstraliji, pa se je v zadnjem dnevu ciklon ‘premislil’ in spet spremenil smer. Tokrat je zavil proti jugovzhodu in proti Novi Zelandiji. Čeprav je moč ciklona medtem bistveno upadla, ga Novozelandci pričakujejo zelo zaskrbljeno, saj se doslej niti en ciklon še ni spustil toliko na jug. Gita naj bi Novo Zelandijo prečkala v roku naslednjih dveh dni. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.