Naslovnica Svet & EU Finančna pomoč za lanske potrese, poplave in izbruh vulkana

Finančna pomoč za lanske potrese, poplave in izbruh vulkana

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je odločil, da bo sedem držav EU, ki so jih lani prizadele hujše naravne nesreče, prejelo skoraj 720 milijonov evrov dodatne pomoči. Nemčija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg in Avstrija bodo dobile denar zaradi katastrofalnih poplav, Grčija zaradi potresa in Španija zaradi izbruha vulkana.
Finančna pomoč za lanske potrese, poplave in izbruh vulkana

En od prizorov vse bolj pogostih poplav v Nemčiji v zadnjih letih (foto: pxhere.com)

Evro-parlamentarci so pravkar odobrili skoraj 720 milijonov evrov dodatne finančne pomoči iz Solidarnostnega sklada EU. Denar bo namenjen državam, ki so jih leta 2021prizadele hujše naravne nesreče. Glede lanskih poletnih poplav bo 612,6 milijona evrov namenjenih Nemčiji, 87,7 milijona evrov Belgiji, 4,7 milijona evrov Nizozemski, 797.520 evrov Avstriji in 1,8 milijona evrov Luksemburgu.

Zaradi potresa na otoku Kreti bo Grčija prejela 1,4 milijona evrov, medtem ko jih bo Španija prejela kar 9,5 milijona in sicer zaradi škode, ki jo je na kanarskem otoku La Palma povzročil izbruh vulkana Cumbre Viejo, ki je kar tri mesece bruhal lavo in uničeval kmetijske površine ter nekatere naselbine. Zanimivo, da so evro-parlamentarci na glasovanju ta paket pomoči potrdili soglasno – brez nobenega glasu proti in tudi brez vzdržanih glasov.

»Denar iz Solidarnostnega sklada EU, ki ga je odobril Odbor za proračun, je jasen in pomemben znak evropske solidarnosti v času krize.Vendar bi moral biti učinkovit boj proti vzrokom podnebnih sprememb prednostna naloga EU, da se nam ne bo treba prepogosto zanašati na Solidarnostni sklad EU, saj je preprečevanje boljše od naknadnih ukrepov,« je ob tem glasovanju pojasnila poročevalka Henrike Hahn (Zeleni/EFA, DE).

Solidarnostni sklad je bil ustanovljen že leta 2002, do danes pa je bil uporabljen za 100 hujših naravnih nesreč(poplav, gozdnih požarov, potresov, neurij, suše, izbruhov vulkanov…). Poleg tega je bil sklad uporabljen tudi za 20 intervencij s področja izrednih razmer v javnem zdravstvu, doslej pa je so bila sredstva v skupni vrednosti več kot 7 milijard evrov nakazana že v 28 evropskih držav.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.