Naslovnica Kronika Letos je bilo med Martinovanjem opitih voznikov manj kot lani

Letos je bilo med Martinovanjem opitih voznikov manj kot lani

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je objavila rezultate svoje akcije, ki je že tradicionalno na vrsti v tednu okrog Martinovanja. Letos so med akcijo ‘Slovenija piha 0,0’ opravili prek 16.000 alko-testiranj, vsaj 410 voznikov pa je prekoračilo zakonsko dovoljeno mejo 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka.
Letos je bilo med Martinovanjem opitih voznikov manj kot lani

Brez vozniških dovoljenj je že ostalo 366 voznikov, po obisku sodnika za prekrške pa bo najbrž še kateri (foto: policija.si)

Policija je prejšnji teden med 7. in 13. novembrom kot vsako leto intenzivno iskala voznike, ki so pregloboko pogledali v kozarec in s tem postali nevarnost za vse udeležencev prometu. Policisti so poudarili, da so dnevi okrog praznika Svetega Martina znani po številnih prometnih nesrečah, ki jih povzročajo opiti vozniki. Zato so se akcije ‘Slovenija piha 0,0’ tudi letos lotili zelo intenzivno.

V tednu dni, kolikor je trajal poostren nadzor, so policisti na slovenskih cestah opravili kar 16.003 alkoteste. Od vse te množice jih je 410 pokazalo na preveliko prisotnost alkohola, poleg tega pa je 10 voznikov odklonilo testiranje. »Med pozitivnimi je bilo 279 kršitev do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in 131 kršitev nad 0,52 mg/l. Policisti smo pridržali 23 voznikov motornih vozil in začasno odvzeli 366 vozniških dovoljenj,« so rezultate oznanili s Policije.

V primerjavi s podatki iz lanskega leta 2021 je moč izračunati, da se je število prekomerno opitih voznikov glede na skupno število opravljenih alkotestov s 3,54 % letos znižalo na 2,64 % (upoštevajoč tudi odklonjena testiranja). Policija je še spomnila, da se vsako tretjo nedeljo v novembru obeležuje ‘Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč’ – vseh preminulih, vseh poškodovanih in tudi vseh posrednih žrtev nesreč – sorodnikov, prijateljev in ostalih najbližjih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.