Naslovnica Svet & EU Financirali bodo kar 37 bosansko-slovenskih projektov

Financirali bodo kar 37 bosansko-slovenskih projektov

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter s Službe za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve RS so oznanili, da so v sklopu znanstveno-tehnološkega sodelovanja z Bosno in Hercegovino izbrali 37 skupnih projektov, ki se bodo financirali v obdobju od 1. julija 2021 do 30. junija 2023. Žal ni znano, koliko sredstev bo šlo za financiranje, prav tako pa niso objavili nobene napovedi o tem, kakšne koristi bo prineslo.
En od gostiteljev projektov na strani BiH je Univerza v Sarajevu (foto: en.wikipedia.org/Milan Suvajac)

Trinajsto zasedanje Skupnega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje med Republiko Slovenijo ter Bosno in Hercegovino je potekalo korespondenčno (torej ne prek videokonference, kar je od pričetka pandemije koronavirusa postalo že kar ustaljena praksa). Obe strani sta skupaj pregledali prijave, katere so prispele na javni razpis v obeh državah, nato pa so skupaj izbrali 37 projektov, ki se bodo financirali v naslednjih dveh letih.

»Med izbranimi projekti je na slovenski strani 10 projektov, ki jih vodijo mlajši raziskovalci do 5 let po opravljenem doktoratu. Slovenska stran bo pri 20 odobrenih projektih dodatno sofinancirala daljše obiske mlajših raziskovalcev Bosne in Hercegovine v Sloveniji. Strani sta sprejeli program znanstvenega in tehnološkega sodelovanja za naslednje obdobje, ki v letu 2023 predvideva novi razpis za skupne projekte za obdobje 2024-2025,« so pojasnili v skupni izjavi za javnost.

Na slovenski strani so med gostitelji projektov Univerza v Ljubljani (več fakultet, oz. oddlekov), Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Univerza na Primorskem (več fakultet, oz. oddelkov) Kmetijski inštitut Slovenije, Biotehniški center Naklo, Gozdarski inštitut Slovenije, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in Univerza v Mariboru (več fakultet, oz. oddelkov).

Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) ter s Službe za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve RS pa niso napovedali, koliko bo pravzaprav stalo to sodelovanje in kakšne koristi bo prineslo. V prvi vrsti ekonomske koristi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.