Naslovnica Šport FIFA je kaznovala dva kriminalca v svojih vrstah

FIFA je kaznovala dva kriminalca v svojih vrstah

Avtor: Spletno Uredništvo

Svetovna nogometna zveza FIFA je v zadnjih dneh spet v centru prozornosti zaradi kriminalnih dejanj. Predsednika Afriške nogometne konfederacije Ahmada Ahmada je namreč FIFA zaradi finančnih malverzacij suspendirala za 5 let, predsednika nogometne zveze Haitija Yvesa Jean-Barta pa zaradi serije spolnih zlorab kar do konca življenja. Oba sta dobila tudi visoke finančne kazni.

FIFA je kaznovala dva kriminalca v svojih vrstahŽenska nogometna reprezentanca Haitija v kategoriji U-20 (foto: FB FHF)

 

Dogajanje na Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) se je spet znašlo med novicami, ki ne sodijo pod šport, ampak pod črno kroniko. Predsednika Afriške nogometne konfederacije (CAF) Ahmada Ahmada je namreč FIFA pravkar suspendirala za nalsednjih 5 let. Preiskava odbora za etiko FIFA je ugotovila, da je Ahmad zlorabil položaj, se ukvarjal s koruptivnimi praksami in s finančnimi malverzacijami.

Ker se mu prihodnje leto izteče prvi štiriletni mandat na položaju predsednika Afriške nogometne zveze, je Madagaskarec že začel s kampanjo za drugi mandat (volitve so predvidene za marec 2021), a se je moral po izrečeni kazni umakniti. Poleg 5-letne prepovedi opravljanja funkcij v nogometu pa je bil Ahmad, ki je hkrati tudi en od podpredsednikov FIFE, kaznovan še z 200.000 švicarskimi franki kazni (približno 185.000 evrov).

Na žalost pa to ni bil najhujši primer, s katerim se je te dni ukvarjala FIFA. Yves Jean-Bart, dosedanji predsednik nogometne zveze Haiti, je bil namreč doživljenjsko izključen iz vseh aktivnosti, povezanih z nogometom, poleg tega pa je dobil kazen v višini okroglega milijona švicarskih frankov (približno 930.000 evrov). Etični odbor razglasil za krivega, ker je spolno nadlegoval in serijsko zlorabljal različne igralke, vključno z mladoletnicami.

Yves Jean-Bart je bil sicer predsednik Nogometne zveze Haitija vse od leta 2000, zgodbo pa je šele letos spomladi razkril angleški časnik The Guardian. Zanimivo je, da je FIFA sploh izrekla kazen, saj je bil Haitijec (kljub protestom staršev in celo organizacije Human rights watch) pred kratkim na lokalnem sodišču oproščen vseh obtožb. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.