Naslovnica Slovenija S sprejetjem novega zakona so se izognili tožbi Evropske komisije

S sprejetjem novega zakona so se izognili tožbi Evropske komisije

Avtor: Spletno Uredništvo

Državni zbor je na zadnji izredni seji sprejel nov Zakon o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj in se tako izognil tožbi, ki bi jo Sloveniji sicer namenila Evropska komisija zaradi precejšnje zamude pri usklajevanju z zakonodajo EU.

 S sprejetjem novega zakona so se izognili tožbi Evropske komisijePo novem bodo osebni podatki vpletenih v kazensko-pravne postopke precej varnejši pred zlorabami (foto: pxfuel.com)

 

Državni zbor je pravkar sprejel nov ‘Zakon o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj’. Tako se je slovenski pravni sistem končno uskladil z Direktivo EU iz leta 2016 ter hkrati poenotil obdelavo osebnih podatkov na področju dela 4 pomembnih upravnih organov, kot so Policija, Državno tožilstvo, Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij in Uprava za probacijo.

Ministrstvo za pravosodje (MZP) je obenem poudarilo da bodo o sprejetju Zakona obvestili tudi Evropsko komisijo, sicer bi kmalu sledila tožba. »Po dolgotrajnem usklajevanju smo v tem mandatu zakon uspeli dokončno uskladiti, zato je današnje sprejetje v DZ tudi priložnost za iskreno zahvalo sodelavcem, ki so pripravili gradivo, ki je strokovno, kar je nenazadnje pokazala tudi razprava v DZ in samo glasovanje.

Učinkovito varstvo osebnih podatkov posameznika, ki je obravnavan zaradi kaznivih dejanj pred represivnimi organi je izjemnega pomena, česar se zaveda tudi Evropska komisija,« je bila zadovoljna pravosodna ministrica Liljana Kozlovič. V novem zakonu se nahajajo določbe o pravnih podlagah za obdelavo osebnih podatkov, za učinkovit nadzor s strani Informacijskega pooblaščenca, nove določbe o prekrških in določbe o notranje pooblaščenih osebah za varstvo osebnih podatkov.

Predvidene pa so tudi izjeme – na primer za prikrite preiskovalne ukrepe glede zaščitenih oseb, kot so tajni sodelavci in zaščitene priče. Sicer varstvo osebnih podatkov posredno pomeni tudi varstvo nekaterih ostalih človekovih pravic. V kolikor se namreč osebni podatki zakonito obdelujejo, težje pride do kršitev na drugih področjih, zato se posredno tudi na ta način krepi delovanje pravne države.

Nekaj novosti se tiče tudi dela Informacijskega pooblaščenca, medtem ko bodo posamezniku, na katerega se nanašajo osebni podatki, odslej na voljo 4 različne možnosti za obrambo ali uresničevanje njegovih pravic s področja varstva osebnih podatkov proti pristojnemu organu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.