Naslovnica Svet & EU Nova strategija EU za pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov na morju

Nova strategija EU za pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov na morju

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je pred dnevi predstavila novo strategijo EU za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov na morju. Strokovnjaki so predlagali, da bi se povečale zmogljivosti evropskih vetrnih elektrarn na morju s sedanjih 12 GW (giga-vatov) na najmanj 60 GW do leta 2030 in na 300 GW do leta 2050. Za dosego predlaganih ciljev bo po ocenah Komisije do leta 2050 potrebnih skoraj 800 milijard evrov naložb.

 Nova strategija EU za pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov na morjuGlede na velikost slovenskega morja in dosedanje zaplete glede vetrnih elektrarn na kopnem, se nam ne obetajo vetrnice na morju(foto: FTO-GE/ pixabay.com)

 

Izkoriščanje energije iz obnovljivih virov je trg, ki se v globalnem merilu, zlasti v državah Azije in ZDA zelo hitro širi. Zaradi napovedanega prehoda EU v zeleno gospodarstvo se tudi v evropskih državah veča zanimanje za ta sektor. Zgodba o vetrnih elektrarnah se premika naprej celo v Sloveniji, kjer so bile doslej bojazni pred škodljivostjo le-teh tako velike, da so do danes postavili le eno – tisto v bližini Senožeč. 

Trenutno je v Nacionalnem energetskem programu (NEP) Slovenije do leta 2030 predvidenih 14 območij po vsej državi, kjer naj bi gradili vetrne elektrarne. Komisija EU pa je pravkar predstavila novo strategijo EU za pridobivanje električne energije iz o iz obnovljivih virov na morju (in najbrž tudi na jezerih). Strokovnjaki so predlagali, da bi se povečale zmogljivosti evropskih vetrnih elektrarn na morju s sedanjih 12 GW (giga-vatov) na najmanj 60 GW do leta 2030 in na 300 GW do leta 2050.

“Ta ambiciozna rast bo izhajala iz velikih možnosti v morskih bazenih povsod po Evropi in vodilnega položaja podjetij EU v tem sektorju v svetovnem merilu. Ustvarjala bo nove priložnosti za industrijo in zelena delovna mesta povsod na celini ter krepila vodilno vlogo EU v svetovnem merilu na področju tehnologij energije iz obnovljivih virov na morju. Zagotavljala bo tudi varstvo okolja, biotske raznovrstnosti in ribolova,” so sporočili s Komisije EU.

Komisija EU pa bo prek diplomacije, trgovinske politike in energetskih dialogov EU s partnerskimi državami podpirala uvajanje teh tehnologij tudi v svetovnem merilu. Sicer vetrne elektrarne (fiksne ali plavajoče) ne predstavljajo edinega tehnološkega načina za pridobivanje elektrike z morskih površin – obstajajo tehnologije za izkoriščanje moči bibavice, valov in morskih tokov, pa tudi sončna energija in celo uporaba alg za bio-goriva sodita v to področje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.