Naslovnica Svet & EU Evropski svet z zanimanjem pričakuje prihodnja politična srečanja z AU

Evropski svet z zanimanjem pričakuje prihodnja politična srečanja z AU

Avtor: Spletno Uredništvo

Na zadnjem zasedanju Evropskega sveta so največ časa namenili aktualnim temam, kot so pandemija koronavirusa, podnebne spremembe in Brexit. Glede zunanjih odnosov pa so govorili le o turškem ekspanzionizmu in o strateškem ekonomskem sodelovanju z Afriko, oz. Afriško unijo. 

Evropski svet z zanimanjem pričakuje prihodnja politična srečanja z AU

Afrika se hitro razvija, a korupcija najbrž ostaja navečji problem, ne glede na državo (foto:adalidda.com)

 

Na predzadnjem letošnjem zasedanju Evropskega sveta so veliko pozornosti namenili strateškim odnosom EU z Afriko in partnerstvu z Afriško unijo. Nekdanji kolonizatorji Afrike (Francija, Španija, Italija, Portugalska, Nemčija, Belgija) in ostale države EU danes pravijo, da je Afrika naravna partnerica Evropske unije, tudi zato bi radi izboljšali politične odnose in povečali sodelovanje na vseh področjih.

Prvi resen test obnovljenega sodelovanja bo skroaj zagotovo potekal prek solidarnosti v boju proti pandemiji koronavirusa. Predvsem je mišljena dostopnost cepiv, zdravil in medicinskega materiala. Evropski svet je v sporočilu za javnost potrdil, da bo povečal podporo EU afriškim zdravstvenim sistemom, poleg tega pa si bo prizadeval za širši mednarodni odpis dolga afriškim državam. Primarni fokus ostaja na gospodarskem sodelovanju. 

»EU želi vzporedno s svojo zeleno in digitalno preobrazbo partnerstvo z Afriko razširiti na področje njene gospodarske preobrazbe. Meni, da so za nadaljnje sodelovanje in naložbe ključni naslednji sektorji: digitalno in na znanju temelječe gospodarstvo, energija iz obnovljivih virov, promet, zdravstvo in živilskopredelovalni sistemi,« so zapisali v sporočilu za javnost Evropskega sveta.

Spomnili so na univerzalne vrednote, oziroma ključne točke politik EU, kot so enakopravnost, krepitev vloge žensk, izobraževanje in vključevanje mladih, trajnostni razvoj ter vladavina prava. Predpogoji za razvoj sodelovanja in razvoj Afrike same pa so mir, varnost, stabilnost in spoštovanje človekovih pravic. Z vsem tem je močno povezana tudi problematika množičnih ilegalnih migracij iz Afrike v Evropo.

»Evropski svet z zanimanjem pričakuje prihodnja politična srečanja z Afriško unijo, da bi partnerstvo dvignili na višjo raven,« so zaključili v sporočilu za javnost. A pri tem niso navedli nobenega konkretnega dejanja, s katerim bi to partnerstvo tudi dejansko okrepili.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.