Naslovnica Svet & EU Evropski parlament pravi, da Madžarska ni demokracija

Evropski parlament pravi, da Madžarska ni demokracija

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je s plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta prišlo sporočilo, da Madžarska ni več polna demokracija. Poslanci so ugotovili, da so se razmere poslabšale in da je ta država postala ‘volilna avtokracija’. Zahtevali so tudi odločno ukrepanje proti Madžarski s strani organov EU.
Evropski parlament pravi, da Madžarska ni demokracija

Evropski parlament je bil tokrat izjemno oster in odločen (foto: europarl.europa.eu)

Evropski parlament je danes najostreje obsodil namerna in sistematična prizadevanja madžarske vlade za spodkopavanje evropskih vrednot ter zahteval ukrepanje. Parlamentarci so ugotovili, da je Madžarska postala hibridni režim volilne avtokracije. Sprejeto poročilo vsebuje pregled razvoja dogodkov na kar 12 področjih, ki vzbujajo zaskrbljenost. To se sicer dogaja pod vlado Viktorja Orbana, ki pa ga v izjavi za javnost ne omenijo niti enkrat.

Za poslabšanje stanja so delno okrivili tudi neukrepanje na ravni Evropske unije in zato so sedaj zahtevali vrsto proti-ukrepov. Tako so Komisijo EU pozvali, da ne odobri madžarskega načrta za okrevanje in odpornost, da iz financiranja izključi tiste kohezijske programe, ki prispevajo k zlorabi sredstev EU ali h kršitvam pravne države, in da strožje uporablja uredbo o skupnih določbah ter finančno uredbo.

»Madžarska ni demokracija. Bolj kot kdaj koli prej je bilo nujno, da Parlament EU zavzame to stališče glede na zaskrbljujočo stopnjo, s katero vladavina prava na Madžarskem nazaduje. Velika večina poslancev Evropskega parlamenta podpira stališče, da gre v primeru Fidesza za avtokratsko strategijo, kar je brez primere. To bi moralo zbuditi Svet EU in Komisijo EU,« so sporočili s Parlamenta, kjer jih najbolj skrbijo neodvisnost sodstva, korupcija in človekove svoboščine.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.