Naslovnica Kronika Skorumpirani občinski funkcionarji in dovršen gradbeni biznis

Skorumpirani občinski funkcionarji in dovršen gradbeni biznis

Avtor: Spletno Uredništvo
Celjski kriminalisti so danes na tiskovni konferenci predstavili rezultate preiskave glede več domnevnih kaznivih dejanj s področja korupcije. Kazensko so ovadili 14 fizičnih in 6 pravnih oseb in sicer zaradi suma storitve 22 kaznivih dejanj jemanja oz. dajanja podkupnine. Zgodba se vrti okrog štirih skorumpiranih občinskih funkcionarjev, traja že najmanj od leta 2015 in bo najbrž sprožila tudi intervencijo gradbenih inšpektorjev.
Skorumpirani občinski funkcionarji in dovršen gradbeni biznis

Prizor z današnje novinarske konference celjskih policistov (foto: policija.si)

Celjski kriminalisti so pojasnili, da so s preiskavo sumljivih s področja korupcije dejanj pričeli že leta 2019, do zaključka pa so opravili več kot 100 posameznih preiskovalnih dejanj. Pri zbiranju dokazov so poleg klasičnih preiskovalnih metod uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, nazadnje pa se je nabralo dovolj dokaznega materiala zoper štiri javne uslužbence. Slednji so zaposleni na dveh občinskih uradih na celjskem območju.

Policisti so ugotovili, da so ti javni uslužbenci že od leta 2015 dalje zlorabljali svoj položaj in sicer tako, da so v postopkih javnega naročanja od ponudnikov gradbenih storitev zahtevali in sprejemali denarne nagrade, darila ter pridobivali druge koristi. V zameno so določene ponudnike seznanjali s konkurenčnimi ponudbami, posegali v že prejete ponudbe, pridobivali celo fiktivne kontraponudbe in postopek javnega naročanja izvajali zgolj formalno.

»Kriminalisti so v sklopu preiskave tudi ugotovili, da so se za prejem kontraponudb dogovarjali ponudniki, ki so si ‘usluge’ vračali, s čimer so drug drugemu omogočali, da so lahko pridobivali posle in tako izrivali konkurenco. Tako so bila v postopkih izvedbe javnega naročanja kršena načela gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti, načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki ter načelo enakopravne obravnave ponudnikov,« so še pojasnili Policisti.

Tako so izbrani gradbinci ustvarjali monopol na določenem območju in imeli t. i ‘ekstra dobiček’, saj so lahko so oddajali tudi ponudbe, ki so bistveno presegale realne vrednosti na trgu. Ponudniki storitev naj bi si med seboj izmenjali več kot sto konkurenčnih ponudb. Koruptivne prakse pa vodijo tudi k višji porabi javnih sredstev za izvajanje gradbenih storitev, a to celo ni največji problem.

Do zlorab položaja javnih uslužbencev je prihajalo tako pri projektiranju, kot tudi pri izgradnji in pri njenem nadzoru. Ker so policisti na podlagi preiskave ugotovili, da so bili izvajalci med vsemi fazami med seboj povezani oz. so imeli zelo prijateljske odnose, so se preiskovalni organi tudi zelo hitro vprašali, ali je bil nadzor vseh gradenj ustrezen in kakšna je bila pravzaprav kakovost izvedenih del.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.