Naslovnica Svet & EU Evropski načrt za premagovanje raka s poudarkom na ženske

Evropski načrt za premagovanje raka s poudarkom na ženske

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred Svetovnem dnevu boja proti raku je Evropska komisija včeraj izpeljala spletno konferenco, ki je bila posvečena problematiki raka pri ženskah in uvedbi novih ukrepov EU za premagovanje te zahrbtne bolezni.
Evropski načrt za premagovanje raka s poudarkom na ženske

Predlani je v EU kar 550.000 žensk umrlo zaradi različnih vrst raka (foto: pixabay.com/icsilviu)

Evropska komisija je pred Svetovnem dnevu boja proti raku (4. februar) pripravila spletni dogodek z naslovom ‘Zagotavljanje enakega dostopa za vse: rak pri ženskah – evropski načrt za premagovanje raka’. Na tej spletni konferenci so bili izpostavljeni ukrepi EU za boj proti tistim oblikam raka, ki običajno napadajo ženske. Osnovni cilj načrta EU pa je zagotavljanje popolnoma enakega dostopa do oskrbe, ne glede na spol in na kraj bivanja.

»Ko smo pred enim letom začeli načrt ‘Evropa proti raku’, smo se zavezali, da bomo namenili znatna sredstva za odpravljanje zaskrbljujočih neenakosti, s katerimi se ljudje soočajo v pogojev dostopa do preventive, zdravljenja in oskrbe po vsej Evropski uniji. Samo v letu 2020 je več kot 550.000 žensk umrlo za rakom in več kot 1.200.000 milijona žensk je bilo diagnosticiranih z boleznijo v Evropski uniji.

Raki, ki prizadenejo predvsem ženske, predstavljajo posebne izzive v smislu globalne zdravstvene pravičnosti. Naš načrt za raka je evropski načrt, ki spreminja življenja bolnikov z rakom in njihovih bližnjih,« je pojasnila komisarka za zdravje in varnost hrane pri Evropski komisiji Stella Kyriakides. Sicer je bil včerajšnji spletni dogodek le prvi v daljši seriji podobnih ozaveščevalnih konferenc, ki bodo sledile letos.

Skupni Evropski načrt za premagovanje raka, ki sicer sodi med prednostne naloge Komisije EU, naj bi sicer povezal pridobljene strokovne kompetence, oblikovalce politik, zdravstvene delavce, razne organizacije za boj proti rakavim obolenjem iz vse EU in izkušnje ljudi, ki so se na različne načine že soočili s rakom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.