Naslovnica Trendi Programi Radia Slovenija bodo skupaj počastili Prešernov dan

Programi Radia Slovenija bodo skupaj počastili Prešernov dan

Avtor: Spletno Uredništvo
Bliža se Slovenski kulturni praznik, programi Radia Slovenija pa so tokrat združili moči in pripravili zares bogat praznični program. Na ta način bodo radijci poskusili zapolniti luknjo, ki je zaradi pandemije koronavirusa povzročila drastičen upad javnih kulturnih prireditev.
Programi Radia Slovenija bodo skupaj počastili Prešernov dan

Obeta se tudi koncert skupine Salamander (foto: Adrian Pregelj /SOJ RTV SLO)

Prešernov dan bo tudi letos minil v znamenju proti-koronskih ukrepov, zato so se na Radiu Slovenija odločili, da bodo program, poln poezije, glasbe in umetniških misli naših, izpeljali kar iz svojih studiev. Tako bo na praznični torek 8. februarja na vseh programih Radia Slovenija moč slišati vsaj del recitala ob Slovenskem kulturnem prazniku, prav tako bodo predvajali pogovore z dobitniki letošnjih Prešernovih nagrad.

»Na Tretjem programu Radia Slovenija – programu Ars bo ob 12. uri na sporedu osrednja kulturna prireditev, tradicionalni, 36. recital Prešernove poezije Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ki bo letos potekal v živo iz studia 26 Radia Slovenija, Radia Maribor in s Trga Evrope v Novi Gorici/Gorici. Izbrane pesmi našega največjega pesnika bo interpretiralo več deset igralk in igralcev domala iz z vseh slovenskih gledaliških hiš.

Recital bo moč slišati tudi po ulicah in trgih slovenskih mest in krajev: Vrba na Gorenjskem, Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Kranj. Del recitala bomo neposredno prenašali tudi na Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper in Radiu Maribor,« so pojasnili z RTV SLO.

Že v ponedeljek, 7. februarja, pa bodo na programih Radia Ars in Radia Prvi pričeli s predstavitvami letošnjih Prešernovih nagrajencev in sicer že popoldan, že pred prenosom večerne proslave. Na Prvem se nato na Prešernov dan obeta tudi koncert skupine Salamander, preko dneva pa bodo predvajali slovensko glasbo poetičnih besedil.

Poleg tega bodo na Radiu Maribor ves dan predvajali sporočila umetnikov, vezane na aktualno dogajanje, predvajali bodo poseben prazniku posvečen koncert, pogovore s Prešernovimi nagrajenci in tudi številne recitale. Radio Koper pa bo ob 11. uri predvajal posebno originalen ‘Risani koncert’ Boštjana Narata in Izarja Lunačka.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.