Naslovnica Svet & EU Evropska unija neizprosno v boj proti pranju denarja

Evropska unija neizprosno v boj proti pranju denarja

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Evropskega parlamenta so pravkar zaostrili boj proti terorizmu in kriminalu, saj so odobrili strožji nadzor nad denarnimi tokovi in predstavili nove predpise zoper pranje denarja.

euro 2Strožji in bolj harmonizirani predpisi naj bi preprečevali vsakršno pranje denarja, tokrat pa so se spomnili tudi na zlato (foto: pixabay.com)

 

V Evropski uniji se s kriminalnimi dejavnostmi vsako leto ustvari 110 milijard EUR (1 % bruto domačega proizvoda EU). S prihodki iz kriminalnih dejavnosti in pranja denarja se lahko financirajo tudi teroristične dejavnosti. Pranje denarja je sicer kaznivo dejanje v vseh državah članicah EU, vendar je opredeljeno in kaznovano na različne načine. Storilci kaznivih dejanj lahko te razlike izrabijo in se odločijo delovati v državah z manj strogimi sankcijami.

Z novimi predpisi zoper pranje denarja se uvaja harmonizirana opredelitev kaznivih dejanj in kazenskih sankcij, povezanih s pranjem denarja, tudi premoženjske koristi iz kibernetskih kaznivih dejanj, poleg tega pa so odpravljene ovire za čezmejno sodelovanje sodnih in policijskih organov. Kot pojasnjuje avtor poročila Ignazio Corrao (EFDD, Italija), želijo s posodobljeno direktivo premostiti vrzeli med nacionalnimi predpisi, s katerimi so se okoriščali storilci kaznivih dejanj, in oblikovati novo orodje za učinkovitejši boj proti organiziranemu kriminalu na evropski ravni.

Po njegovem mnenju je boj zoper pranje denarja vprašanje evropskega in svetovnega pomena, na katerega se moramo odločno odzvati, z direktivo pa organom kazenskega pregona nudimo pomembna orodja, s katerimi bo storilcem kaznivih dejanj mogoče odvzeti njihovo najpomembnejše sredstvo – denar. Poslanci Evropskega parlamenta so odobrili tudi posodobljene predpise o prenosu gotovine čez zunanje meje EU.

Vsakdo, ki vstopa v EU ali iz nje izstopa z več kot 10 000 EUR v gotovini, mora to prijaviti carinski službi. V skladu z novimi predpisi pojem „gotovina“ vključuje tudi predplačniške plačilne kartice in zelo likvidne tržne dobrine, kot je denimo zlato. Prijaviti bo treba tudi „nespremljano gotovino“, poslano s tovornim prometom ali pošto. Z novimi predpisi bo izboljšana tudi izmenjava informacij med nacionalnimi organi in tretjimi državami.

O kaznih za opustitev prijave gotovine odločajo posamezne države članice, ki pa morajo poskrbeti, da so sankcije učinkovite, sorazmerne in odvračilne. Po besedah soporočevalke Mady Delvaux (S&D, Luksemburg) je treba poskrbeti, da imajo prave osebe dostop do pravih podatkov. Po njenem mnenju je s to uredbo postalo jasno tudi, da bi ustanovitev evropske finančnoobveščevalne enote pomenila prednost pri omogočanju preiskovalnega dela finančnoobveščevalnih enot na področju mednarodnega kriminala.

Pod določenimi pogoji bodo lahko pristojni organi v primerih, v katerih obstajajo znaki kaznivega dejanja, spremljali prenose gotovine tudi pod tem pragom in jo začasno zasegli. Po navedbah soporočevalca Juana Fernanda Lópeza Aguilarja (S&D, Španija) so posodobili orodja, ki so na voljo organom kazenskega pregona za sledenje gotovini na poti, hkrati pa zagotovili, da so predpisi sorazmerni in spoštujejo temeljne pravice državljanov, so še sporočili s parlamenta EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.