Naslovnica Gospodarstvo Tri septembrske novosti v Luki Koper

Tri septembrske novosti v Luki Koper

Avtor: Spletno Uredništvo

 V septembru so se v edini slovenski gospodarskem pristanišču ukvarjali predvsem s problematiko zaposlovanja, vendar so poleg tega začeli s pripravljalnimi deli za nov vhod v Luko Koper in pripravili še dve tehnični novosti. 

luka kp siSpomladi 2019 naj bi končno odprli nov vhod v Luko Koper za cestni tovorni promet, na kar se čaka že približno dve desetletji (foto. luka-kp.si)

 

Tako imenovani ‘Srminski vhod’ bo deloval predvsem kot vstopna točka za drugi pomol, kjer so koncentrirani sipki in generalni tovori ter velike skladiščne površine za avtomobile. Skrajšale se bodo poti in s tem čas vožnje do terminalov, bistveno manj bo križanj med tovornjaki, vlaki in ostalo mehanizacijo, kar bo izboljšalo interno logistiko in produktivnost pristanišča.

Ko bo zgrajen, bo na Srminski vhod preusmerjenih približno 40 % vseh tovornjakov, na obstoječem vhodu pa bodo v pristanišče vstopali predvsem tovornjaki s kontejnerji in hitro pokvarljivim tovorom. Poleg novega vhoda so v Luki Koper septembra raznili novo orodje za prekladanje zvitkov pločevine. Imenuje se distančni okvir, gre pa za nestandardni in unikatni izdelek, ki je prirejen konkretnim operativnim zahtevam.

Nanj lahko vpnejo do pet pločevinastih zvitkov. Njegova prednost pa je tudi v tem, da ga lahko uporabljajo z avtodvigalom na liniji obala-ladja, prav tako pa tudi s kontejnerskim manipulatorjem za nakladanje oz. razkladanje vagonov. Pri prvem načinu je zmogljivost 70 ton, z manipulatorjem je zmogljvost 40 ton, medtem ko je s preobremenitvijo zmogljivost lahko še večja – 80 in 45 ton.

Tretja novost meseca septembra je nov informacijski sistem ACAR, ki so ga za vodenje operativnega dela vpeljali na avtobomilskem terminalu. Novost sistema je on-line povezava ročnih terminalov z glavno podatkovno bazo novega sistema ter optimizacija delovnih procesov na terenu in v podpornih službah. Stalna dosegljivost podatkov doprinaša boljšo kvaliteto dela in omogoča doseganje sodobnih trendov na področju logistične verige, kjer je hitrost prejema informacije ključnega pomena za ohranjanje konkurenčne prednosti.

Pri izdelavi novega sistema so že od vsega začetka vključili tudi poslovne partnerje Luke Koper in tako zanje zagotovili, poleg kakovostnejše in standardizirane izmenjave podatkov, tudi nekatere nove funkcionalnosti, ki jim olajšajo delo in omogočajo večji nadzor nad blagovnimi tokovi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.