Naslovnica Svet & EU Evropska pomoč za odpuščene delavce Airbusa

Evropska pomoč za odpuščene delavce Airbusa

Avtor: Spletno Uredništvo
Pandemija koronavirusa Covid 19 še naprej kroji marsikatero gospodarsko in politično dogajanje v Evropski uniji. Tako so v Parlamentu EU pravkar potrdili nakazilo v vrednosti 3,7 milijona evrov za odpuščene delavce francoskega zračnega giganta Airbusa.
Evropska pomoč za odpuščene delavce Airbusa

Pandemija je močno prizadela tudi delavce francoskega Airbusa (foto: aircraft.airbus.com)

En od prvih in najbolj opaznih stranskih učinkov pandemije koronavirusa je bil globalni upad letalskega prometa. Precej manjše število letov je znižalo tudi število popravil, vzdrževalnih del in naročil novih letal, kar seveda pomeni manjšo potrebo po zaposlenih. Tako je v tovarnah francoskega zračnega giganta Airbusa v francoskih regijah Pays de la Loire in Occitanie, ki sta močno odvisni od aeronavtike, dobilo odpoved 508 delavcev.

Francija je zato zaprosila za finančno podporo iz Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji za razseljene delavce (ESPG), Odbor za proračun Parlamenta EU pa je sedaj to zahtevo tudi odobril. Poslanci so se strinjali, da so v okviru pandemije splošne omejitve potovanj privedle do krize komercialnega letalstva, zlasti na področju potniških letov. Po mnenju Airbusa se ne pričakuje popolnega okrevanja sektorja pred letom 2025.

Francoska prošnja se sicer je nanašala na 508 odpuščenih delavcev, vendar so se avtorji dokumenta zavedali, da bo jih bo predvidoma le 297 lahko izkoristilo finančno pomoč EU. Skupni stroški podpornih ukrepov pomoči znašajo 4,4 milijona evrov. Od tega bo ESPG prispeval 3,7 milijona evrov, kar prestavlja 85 odstotkov zneska, Airbus pa bo zagotovil preostalih 700.000 evrov.

Sredstva bodo namenja pomoči pri iskanju novih oblik zaposlitve za odpuščene delavce. Konkretneje gre za usposabljanje delavcev za ustanavljanje in zagon novih podjetij. V skladu z novo uredbo ESPG za obdobje 2021–2027 bo sklad še naprej podpiral delavce in samozaposlene, katerih dejavnost je prenehala, države članice lahko zaprosijo za finančno pomoč EU, če v določenem referenčnem obdobju vsaj 200 delavcev izgubi službo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.