Naslovnica Gospodarstvo Nova ladijska povezava z najpomembnejšimi kitajskimi lukami

Nova ladijska povezava z najpomembnejšimi kitajskimi lukami

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz edinega slovenskega tovornega pristanišča Luke Koper tokrat prihajajo tri poslovne novice. Prva govori o novi ladijski povezavi z Daljnim Vzhodom, ki ima ogromen potencial, druga o napredku pri gradnji Drugega tira in tretja o luškem skladu ‘Živeti s pristaniščem’.
Nova ladijska povezava z najpomembnejšimi kitajskimi lukami

Koprsko pristanišče nenehno širi svoje poslovne stike (foto: FB Luka Koper)

Z Luke Koper d.o.o. so najprej sporočili, da so vzpostavili novo, zelo zanimivo ladijsko povezavo z Bližnjim Vzhodom. Volta Shipping Services, ki je podjetje s sedežem v Dubaju (Združeni arabski Emirati), je zagotovilo novo kontejnersko linijo, ki od prvih dni leta 2022 Koper povezuje z najpomembnejši kitajskimi lukami, najsodobnejšo luko Južne Koreje in celo z libijsko luko Misurata.

V storitveno ponudbo Volta Shipping Services, poimenovano ‘MED’, so vključene tri ladje s kapaciteto od 1.200 do 2.700 TEU, ki plujejo na relaciji Qingdao – Pusan – Shanghai – Ningbo – Nansha – Misurata – Koper. Ta nova kontejnerska linija bi lahko s časom postala celo ena od najpomembnejših poslovnih povezav koprskega pristanišča. Vzrok za to je preprost – kitajsko tržišče je pač največje na svetu.

Druga pomembna poslovna novica za edino slovensko tovorno pristanišče prihaja iz nekaj kilometrov oddaljenega zaledja. Tam se pospešeno gradi Drugi tir, kar je trenutno najvažnejši gradbeni projekt v državi. V januarju so tako (pod)izvajalci del v predorih Drugega tira izkopali prvih tisoč metrov tunelov. V naslednjih dveh letih jih skupno čaka izkop kar 37 kilometrov novih predorov.

Luka Koper d.o.o. pa je poskrbela še pozitivno novost in sicer je ponovno odprla razpis iz sklada ‘Živeti s pristaniščem’. »Po dveh letih se ponovno veselimo vaših dobrih projektov, svežih idej in zanimivih aktivnosti,« pravijo na Luki Koper. Ta namenjen podpori najbolj kakovostnim projektom iz športa, kulture, znanosti, šolstva in drugih področij, prijave za pridobitev teh sponzorskih in donatorska sredstev pa bodo odprte le do 13. februarja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.