Naslovnica Svet & EU Evropska humanitarna pomoč tokrat za Kongo

Evropska humanitarna pomoč tokrat za Kongo

Avtor: Spletno Uredništvo
Kriznih žarišč po svetu ne manjka, saj so vojaški spopadi, naravne katastrofe in klimatske spremembe prisotni marsikje. Zato marsikje potrebujejo osnovno humanitarno pomoč. Tokrat so strukture EU vzpostavile humanitarni zračni most v Demokratično republiko Kongo in že dostavile 140 ton nujno potrebnih zalog.
Evropska humanitarna pomoč tokrat za Kongo

Humanitarna pomoč EU je že v DR Kongo (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Tudi na vzhodu Demokratične republike Kongo ob meji z Rundo je (v veliki meri zaradi vojaških spopadov) od lanskega poletja dalje prišlo do velikega navala beguncev in opaznega poslabšanja humanitarnih razmer. Zato so strukture EU vzpostavile humanitarni zračni most in v obmejno mesto Goma s prvimi štirimi poleti dostavile 140 ton osnovnih zalog, kot so zdravila, prehranskimi materiali in najrazličnejša oprema.

»Četrti let humanitarnega zračnega mostu EU je danes zapustil Evropo s 36 tonami blaga, ki bo dostavljeno našim humanitarnim partnerjem na zemlji, vključno z UNICEF-om in Save the Children. S štirimi poleti, opravljenimi od začetka marca, smo v Gomo prepeljali skupno 140 ton humanitarne pomoči, ki jo bodo naši humanitarni partnerji razdelili najbolj ogroženim. V prihodnjih tednih se pričakuje več letov,« so pojasnili z Evropske komisije.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je ob tem še dodal, da je bil ta humanitarni zračni most med EU in Demokratično republiko Kongo vzpostavljen s podporo Francije. Sicer so se razmere poslabšale od junija lanskega leta, ko se je na tisoče ljudi preselilo v mesto Goma, da bi zbežali pred spopadi med vojsko DR Kongo in uporniki iz skupine M23, ki naj bi jih aktivno podpirale tudi vojaške enote sosednje Ruande.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.