Naslovnica Svet & EU EU z novim zakonom proti krčenju gozdov po vsem svetu

EU z novim zakonom proti krčenju gozdov po vsem svetu

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je pravkar sprejel nov zakon, s katerim naj bi naredili pomemben korak v boju proti krčenju gozdov po vsem svetu. Podjetja bodo morala odslej poskrbeti, da proizvodi, ki jih prodajajo v EU, ne prispevajo h krčenju in degradaciji gozdov. Med novimi zahtevami je tudi spoštovanje človekovih pravic in pravic domorodnih ljudstev.
EU z novim zakonom proti krčenju gozdov po vsem svetu

Kdor ne bo spoštoval zakonodaje EU, tega čaka kazen in prepoved prodaje v EU (foto: SJ)

Na jugu Čila so v zadnjih letih zrasli nasadi evkaliptusa, ki sicer ni avtohtona rastlina. Zrasli so zato, ker čilska industrija proizvodnje papirja nujno potrebuje velike količine surovin za predelavo. Vendar pa ogrožajo ostale avtohtono rastlinje in so zrasli na zemlji, katere lastništvo je sporno. Odvzeto je bilo namreč lokalnemu domorodnemu plemenu Mapuche, ki je zato pred kakšnim letom začelo z oboroženimi napadi na obrate in bivališča ljudi, ki na plantažah delajo.

Prav v izogib takšnim in podobnim primerom je Evropski parlament pravkar sprejel nov zakon. Sicer je zakonska novost primarno namenjena boju proti krčenju gozdov po vsej zemeljski obli, a se med novimi predpisi navaja tudi spoštovanje človekovih pravic in pravic domorodnih ljudstev. Marsikje po svetu in predvsem v Amazoniji se namreč gozdovi krčijo v takšnem obsegu, da so lokalne skupnosti na pragu katastrofe.

“Krčenje gozdov je med letoma 1990 in 2020 prizadelo območje, večje od Evropske unije, ki je odgovorna za približno 10 % izgub. Nova pravila veljajo za govedo, kakav, kavo, palmovo olje, sojo, les, kavčuk, oglje in tiskovine. Za nobeno državo ali proizvod sicer ne bo veljala prepoved, vendar bodo podjetja lahko proizvode prodajala v EU uniji le, če bo dobavitelj izdelka predložil izjavo o potrebni skrbnosti,” sporočajo s Parlamenta EU.

V izjavi o potrebni skrbnosti bo po novem moralo pisati, da proizvod po 31. decembru 2020 ni prišel z zemljišča, kjer je bil gozd izkrčen, oziroma ni povzročil degradacije gozdov. Na seznam pa je vključeno tudi vso blago, ki vsebuje omenjene proizvode, je bilo njimi krmljeno ali pa izdelano (na primer usnje, čokolada in pohištvo).

Pristojni organi EU bodo izvor proizvodov preverjali tudi s pomočjo satelitskih orodij in analize DNK. Za kršenje predpisov bodo predpisane sorazmerne in odvračilne kazni. Tako bo višina najvišje globe najmanj 4 % skupnega letnega prometa, ki ga je gospodarski subjekt ali trgovec, ki ne izpolnjuje zahtev, imel v EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.