Naslovnica Kronika Ogromna akcija Interpola v Latinski Ameriki še odmeva

Ogromna akcija Interpola v Latinski Ameriki še odmeva

Avtor: Spletno Uredništvo
Po svetu še vedno odmeva obsežna mednarodna akcija Interpola, v kateri so v državah Srednje in Južne Amerike aretirali kar 14.260 ljudi, zasegli 8.263 kosov orožja, zaplenili 203 tone kokaina in drugih drog v skupni vrednosti 5,7 milijarde dolarjev ter našli še dodatnih 372 ton sestavin za izdelavo mamil.
Ogromna akcija Interpola v Latinski Ameriki še odmeva

Grafični prikaz zares obsežne mednarodne akcije Trigger IX (foto: interpol.int)

Po podatkih Interpola je akcija ‘Trigger IX’ je trajala vse od 12. marca pa do 2. aprila in je bila največja mednarodna akcija s področja ilegalne trgovine z orožjem, ki jo je doslej usklajevala mednarodna organizacija kriminalističnih policij Interpol. Izplen policistov je bil ogromen, saj je bilo poleg 8.263 kosov strelnega orožja zaseženega strelnega orožja zaseženih tudi 305.000 kosov municije.

Središče akcije je bila tromeja med Brazilijo, Argentino in Paragvajem, a so policijske aktivnosti potekale po kar 15 državah Srednje in Južne Amerike. Operacijo je financirala Evropska unija in je bila izvedena v okviru projekta ‘Disrupt‘. V operacijo je bilo vključenih več kot 100 nacionalnih organov kazenskega pregona, vključno z ameriškima uradoma za alkohol, tobak, strelno orožje in eksplozive (ATF) ter za domovinsko varnost (HSI).

Primerni cilj akcije je bilo ilegalno strelno orožje, katerega preprodaja je močno povezana z kriminalnimi združbami in s prodajo drog. Usklajene akcije na terenu so tako pripomogle k razbitju kar dvajsetih organiziranih kriminalnih združb, vključno z aretacijo članov brazilske skupine Primeiro Comando da Capital iz Ria, skupine Mara Salvatrucha – MS 13, ki je salvadorsko-ameriškega izvora in se je iz ZDA razširila po vsej Srednji Ameriki.

Aretirali naj bi tudi dva člana tako imenovanega Balkanskega kartela in našli 15 novih načinov delovanja skupin za nedovoljeno proizvodnjo, trgovino in prikrivanje strelnega orožja. Poleg orožja so zaplenili tudi 203 tone kokaina in drugih drog v skupni vrednosti 5,7 milijarde dolarjev ter 372 ton sestavin za izdelavo mamil. Prav tako so osvobodili nekaj oseb, ki so bile žrtve ilegalne trgovine z ljudmi.

Pri tej zares ogromni mednarodni akciji je ključen Interpolov sistem za upravljanje evidenc in globalno sledenje nedovoljenemu orožju ‘iARMS’, preiskovalci pa so imeli tudi dostop do zbirk podatkov Interpolove balistične informacijske mreže (IBIN), ki je uradnikom organov kazenskega pregona omogočala primerjavo slik balističnih prstnih odtisov iz izstreljenih tulcev in izstrelkov, da so lahko ugotovili tudi povezave med zločini po vsem svetu.

Ilegalno orožje, ki ga kriminalci uporabljajo za oborožene rope in umore, je tesno povezano s širjenjem drugih kaznivih dejanj, ki uporabljajo iste poti trgovanja. Sicer pa so organi kazenskega pregona v 195 državah članicah Interpola v lanskem letu poročali o rekordnih zasegih mamil, vendar v mnogih primerih tudi o porastu nasilja, ki je povezano z drogami in z ilegalnim orožjem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.