Naslovnica Svet & EU EU je uvedla humanitarni zračni most za Somalijo

EU je uvedla humanitarni zračni most za Somalijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi hitrega slabšanja varnostnih razmer in hude suše v Somaliji bo EU uvedla humanitarni zračni most za dostavo nujnih zalog na tista območja te nesrečne države, ki niso več dostopna po cestah. Gre za večjo logistično operacijo EU, ki naj bi zahtevala od 50 do 70 posebnih letov.
EU je uvedla humanitarni zračni most za Somalijo

EU je nazadnje oktobra lani uvedla humanitarni zračni most za Afganistan (foto: ec.europe.eu)

Somalija je zagotovo ena najbolj revnih in najbolj nesrečnih držav na svetu. Zaznamovala so jo desetletja spopadov s kolonizatorji, s sosednjimi državami in znotraj države. Danes je Somalija razdeljena na območja pod nadzorom centralnih oblasti, separatistični sever Somaliland (nekoč britanski del Somalije), področja pod nadzorom Al Kajde in Islamske države ter najmanj dve večji območji, ki ju nadzorujejo lokalne etične milice.

Če k dolgoletnim spopadom v državi, katere večji del zajema vroča puščavska klima in ves preostali del vroča polpuščavska klima, dodamo še redne suše in ciklične napade rojev puščavskih kobilic, je jasno, da ja ta država nenehno na pragu hude lakote. Sušne in tudi varnostne razmere so se v zadnjih tednih spet poslabšale, zato se je EU odločila za aktivacijo zračnega mostu. Le tako lahko namreč dostavijo nujno pomoč na tista območja Somalije, ki niso več dostopna po cestah.

Prvi od številnih (predvidenih je od 50 do 70 posebnih letov) letov s 6,5 tone terapevtske prehrane in medicinskega materiala za humanitarnega partnerja EU Action Against Hunger bi moral sicer že včeraj odleteti v somalsko jugozahodno okrožje Elbarde. Sicer v Somaliji že četrto leto zapored beležijo izostanek padavin, samo lani pa je EU namenila 61 milijonov evrov za humanitarne projekte v tej državi, prav kot odgovor na dolgotrajno sušo.

Zaradi te suše je bilo na novo razseljenih prek 800.000 ljudi, razmere pa naj bi se sedaj tudi zaradi vojne v Ukrajini še poslabšale. »Več kot 7,7 milijona ljudi potrebuje humanitarno pomoč, vključno s tisoči, ki jim grozi lakota. EU je pred tem leta 2020 organizirala 3 lete Humanitarian Air Bridge v Somalijo, s katerimi je humanitarnim partnerjem prepeljala prepotrebno zdravstveno opremo,« so še pojasnili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.