Naslovnica Gospodarstvo Gospodarska koordinacija najprej o energentih in o kadrih

Gospodarska koordinacija najprej o energentih in o kadrih

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je bilo na vrsti prvo delovno srečanje Gospodarske koordinacije. Gre za novo obliko sodelovanja med državnimi organi, gospodarskimi združenji in panožnimi zbornicami. Gospodarska koordinacija ne bi mogla pričeti delovati ob primernejšem času, najprej pa naj bi se posvetila pomanjkanju določenih vrst kadrov, visokim cenam energentov in njihovi dobavi.
Gospodarska koordinacija najprej o energentih in o kadrih

Prizor s prvega sestanka Gospodarske koordinacije (foto: MGRT)

Gospodarska koordinacija (GK) se imenuje nova operativna skupina predstavnikov gospodarstva, ki bo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) predlagala sprotne ukrepe za pomoč slovenskemu gospodarstvu glede na vse bolj spreminjajoče se razmere na globalnih trgih. GK bo delovala na podlagi šestmesečnih načrtov predvidenih aktivnosti, sestajala pa se bo kar pogosto.

»Koordinacija se bo redno sestajala na mesečni ravni, strokovne skupine pa po potrebi tudi bolj pogosto s ciljem pravočasne priprave učinkovitih in z gospodarstvom usklajenih ukrepov. Danes je bilo dogovorjeno, da z delom takoj začneta strokovni skupini za pripravo ukrepov za reševanje kadrovske problematike in energetske krize,« so po uvodnem srečanju dejali na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dodali so še informacijo, da so člani Gospodarske koordinacije Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, Združenje Manager, Trgovinska zbornica Slovenije TER Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Gre torej za novo obliko neposredne povezave med zakonodajalci oz. vlado in predstavniki vseh najpomembnejših gospodarskih združenj v Sloveniji.

GK bo delovala tudi na nivoju strokovnih skupin za reševanje posameznih izzivov, v katere bodo vključeni strokovnjaki vseh zgoraj naštetih organizacij. Sestanki bodo najmanj na mesečni ravni, strokovne skupine pa se bodo po potrebi srečevale tudi precej bolj pogosto. Tudi za strokovne skupine je temeljni skupni cilj delovanja ažurna priprava učinkovitih in z gospodarstvom usklajenih ukrepov.

»Udeleženci koordinacije so med ključnimi izzivi izpostavili pomoč podjetjem zaradi visokih cen in dobave energije, pomanjkanja kadrov v delovno intenzivnih panogah in zadrževanja visoko kakovostnih strokovnjakov, potrebne spremembe davčne zakonodaje in nadaljevanje spodbujanja internacionalizacije slovenskega gospodarstva,« so še sporočili z MGRT, kjer pa že pripravljajo tudi t.i.’ reševalni kovček’.

Reševalni kovček naj bi predvidoma vseboval celo vrsto ukrepov za pomoč slovenskemu gospodarstvu, če seveda v državi pride do občutnega poslabšanja gospodarskih razmer. Sicer vsi upajo (oz. vsi upamo), da bo ta kovček ostal zaprašen v kakšni omari in da ga ne bo nikoli potrebno odpreti, vendar je bolje biti vnaprej pripravljen tudi na morebitne črne scenarije.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.