Naslovnica Svet & EU EU je še vedno ena največjih ruskih strank za fosilna goriva

EU je še vedno ena največjih ruskih strank za fosilna goriva

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu je bilo včeraj spet veliko govora o Rusiji. Evropski poslanci so namreč ugotovili, da se Rusija uspešno izogiba mednarodnim sankcijam. Tokrat so se predvsem posvetili nafti, plinu, kritičnim materialom in celo diamantom.
EU je še vedno ena največjih ruskih strank za fosilna goriva

Kljub razstrelitvi podmorskih plinovodov Severni tok 1 in 2 ruski plin še naprej prihaja v EU (foto: nord-stream2.com)

Evropski parlamentarci so izglasovali novo resolucijo proti Rusiji, v kateri je bil poudarek na ruskemu izogibanju mednarodnim sankcijam. Resolucija Parlamenta EU poudarja dokaj presenetljivo dejstvo, da je EU še vedno ena največjih ruskih strank za fosilna goriva. Rusija se torej uspešno izogiba sankcijam, pri tem pa ji pomagajo številne prijateljske države, ki po drugi strani skrbijo tudi za izvoz s sankcijami prepovedanih snovi in izdelkov v Rusijo.

Tako naj bi Azerbajdžan v EU ruski plin preprodajal kot svojega, iz Indije pa se v EU uvažajo naftni derivati, ki so očitno proizvedeni z rusko nafto, saj Indija doslej ni bila nikoli izvoznica naftnih derivatov. Že od začetka sankcij proti Rusiji je Japonska brez velikega pompa kar lepo povečala svoj uvoz energentov iz te države, najbrž je podobno tudi s Kitajsko, le da se v javnosti o tem ne ve prav veliko.

Evro-parlamentarci so še poudarili, da kritične zahodne komponente Rusi uvažajo prek Kitajske, Turčije, Združenih arabskih emiratov, Kazahstana, Kirgizistana in Srbije. Zato so v resoluciji zahtevali popolno zaprtje trga EU za ruska fosilna goriva, popolno prepoved uvoza ruskega LNG plina in ruskega LPG plina ter okrepitev in centralizacijo nadzora nad izvajanjem sankcij na ravni EU.

Prav tako bi morala EU po mnenju poslancev sodelovati s skupino G7, da bi občutno znižala zgornjo mejo cen za rusko nafto in naftne derivate, morala bi uvesti nove sankcije proti vsem večjim ruskim naftnim družbam, njihovim hčerinskim družbam, njihovim upravam in banki Gazprombank, doslej zamrznjeno rusko premoženje pa bi bilo treba uporabiti za financiranje obnove Ukrajine.

»Parlament prav tako želi, da EU prepove pošiljanje izvoza ruske nafte in utekočinjenega zemeljskega plina prek ozemlja EU ter uvede omejitve cen in obsega uvoza ruskih in beloruskih gnojil v EU. Poleg tega evropski poslanci želijo, da Evropska komisija in države članice EU razširijo sankcije tako, da bodo vključevale popolno prepoved trženja in brušenja diamantov ruskega izvora ali tistih, ki jih Rusija ponovno izvozi v EU,« so sporočili s Parlamenta EU.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.