Naslovnica Svet & EU EU je prepovedala uporabo titanovega dioksida za beljenje živil

EU je prepovedala uporabo titanovega dioksida za beljenje živil

Avtor: Spletno Uredništvo
Minule dni je Komisija EU dokončno izločila titanov dioksid s seznama snovi, ki so dovoljena za uporabo v živilih. Vendar bo ta barvni aditiv vseeno še nekaj časa prisoten, saj bo nova uredba stopila v veljavo po 20 dneh od objave v Uradnem listu EU, čemur bo nato sledilo še polletno prehodno obdobje.
EU je prepovedala uporabo titanovega dioksida za beljenje živil

Zanimivo, da Komisija EU ni omenila, čemu točno škodi ta beli titanov prah (foto: en.wikipedia.org/Walkerma)

 

Komisija EU je pravkar prepovedala uporabo titanovega dioksida v živilih. Vendar se to ne bo zgodilo takoj, ampak šele po pričetku letošnjega poletja. Nova Uredba EU bo namreč stopila v veljavo po 20 dneh od objave v Uradnem listu EU, čemur bo nato sledilo še polletno prehodno obdobje. Očitno so evropske zdravstveno-inšpekcije službe končno ugotovile, da je ta snov, ki so jo označile kot E171, škodljiva ljudem.

„O varnosti hrane, ki jo jedo naši državljani, in njihovem zdravju ni mogoče pogajati. Zato zagotavljamo strog in stalen nadzor najvišjih varnostnih standardov za potrošnike. Temelj tega dela je zagotoviti, da do naših krožnikov pridejo samo varne snovi, ki so podprte z zanesljivimi znanstvenimi dokazi. Z današnjo prepovedjo odstranjujemo aditiv E171 za živila, ki ne velja več za varnega.

Računam na organe držav članic, da bodo sodelovali pri zagotavljanju, da bodo izvajalci živil prenehali uporabljati E171 v živilih,« je ob tem zagotovila Komisarka EU Stella Kyriakides, ki je pristojna za različna področja zdravja in varnosti hrane. In za kaj so doslej sploh uporabljali titanov dioksid (TiO₂)? Za dodajanje bele barve pekovskim izdelkom, namazom za sendviče, juham, omakam, solatnim prelivom, prehranskim dopolnilom….

Sicer so že lani jeseni države članice EU soglasno podprle predlog Komisije EU o škodljivosti TiO₂, ki je temeljil na strokovnem mnenju Evropske agencije za varnost hrane. Dejansko pa bo minilo skoraj leto dni, preden bo TiO₂ (ki v naravi obstaja tudi kot mineral Rutil), dokončno izginil iz celotne evropske prehrambne verige.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.