Naslovnica Slovenija Zakon o digitalni vključenosti v javni obravnavi še do nedelje

Zakon o digitalni vključenosti v javni obravnavi še do nedelje

Avtor: Spletno Uredništvo
Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je spomnila, da bo osnutek novega ‘Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti’ v javni obravnavi samo še do nedelje 23. januarja.
Zakon o digitalni vključenosti v javni obravnavi še do nedelje

Za mnoge je digitalna vključenost edina pot iz osame (foto: pixabay.com/sabinevanerp)

Le še do nedelje (23. januarja 2022) bo potekala javna obravnava osnutka ‘Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti’, ki je pripravila Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo. Besedilo bo vse do tedaj dostopno na spletnem portalu E-demokracija. S tem projektom se želi spodbuditi krepitev digitalnih kompetenc in vsem starostnim skupinam od najmlajših do najstarejših omogočiti dostop do sodobne računalniške opreme.

»V Sloveniji se glede osnovnih digitalnih kompetenc nahajamo pod povprečjem Evropske unije, saj ima po zadnjih podatkih le 55 % odraslega prebivalstva, starega med 16 in 74 let, osnovne digitalne kompetence, kar je bistveno premalo za aktivno udejstvovanje v digitalni družbi. Največji zaostanek beležimo pri starejših od 55 let (v skupini med 55 – 64-letniki je kar 32 % oseb brez digitalnih spretnosti),« pravijo s Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo.

Zato so si zastavili vrsto ciljev, med najbolj konkretnimi pa je ta, da bi osnovne digitalne kompetence že do leta 2028 imelo vsaj 80 % prebivalstva v Republiki Sloveniji, starega med 16 in 74 let. Ena od napovedanih novosti je digitalni bon. Digitalni bon bo na razpolago vsem dijakom za nakup sodobne računalniške opreme. Vrednost bona bo 150 evrov, dostopna pa bo prek posebnega informacijskega sistemu, ki ga bo za ta namen vzpostavil in vodil FURS.

Sicer pa niso pozabili tudi na starejše, tako bo na primer letos za ukrep spodbujanja vseživljenjskega učenja na področju digitalnih kompetenc namenjenih 31,5 milijonov evrov. Sprejem novega ‘Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti’ pa je zaradi pandemije koronavirusa Covida-19 najbrž še precej bolj nujen, kot bi bil sicer.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.