Naslovnica Svet & EU Enostransko poročilo ZN o kemičnem orožju v Siriji

Enostransko poročilo ZN o kemičnem orožju v Siriji

Avtor: Spletno Uredništvo
Sredi tedna je posebna komisija Združenih narodov obtožila sirsko vlado, da je kriva za vrsto napadov s prepovedanim kemičnim orožjem. Poročilo se zdi enostransko in poraja se nekaj konkretnih dvomov. Ghouta massacre2Med pokolom v Ghouti so velik del žrtev predstavljali otroci (vir slike: de.wikipedia.org)
 
Združeni narodi trdijo, da je redna sirska vojska med marcem in julijem letos sedemkrat uporabila kemične bojne strupe, od leta 2013 do danes pa naj bi bile sile predsednika Asada odgovorne za 20 od domnevno 25 napadov z mednarodno prepovedanimi sredstvi. Prav teh 20 naj bi strokovnjaki preiskali, ostalih pet pa ne. Pri vseh naj bi šlo za napade na civilne cilje.
 
Paolo Pinheiro, predsednik Neodvisne mednarodne komisije ze preiskavo o Siriji, je pojasnil podrobnosti dveh najbolj odmevnih kemičnih napadov in naštel številna druga sporna dogajanja v vojni, ki so jih zagrešile tudi preostale vpletene strani. V delu poročila glede uporabe uporabe kemičnega orožja pa je nekaj stvari spornih.
 
Preiskovalci tako niso obiskali krajev napadov in osebno vzeli vzorcev z lica mesta, ampak so se zanašali na izjave očividcev in rezultate obdukcij, ki so jih napravili drugi. Prav tako niso uslišali rusko-sirskih prošenj o skupni preiskavi in niso obiskali baze sirske vojske, kjer naj bi bili po trditvah Američanov spravljeni strupi. Prav preverjanje na terenu pa je osnovna naloga posebnih komisij ZN, kot je znano že iz časov Sadamovega kemičnega arsenala pred drugo invazijo Iraka in tudi rednih ‘protijedrskih’ obiskov Irana. 
 
Sicer je že maja leta 2013 Carla Del Ponte, nekdanja glavna tožilka mednarodnega sodišča za vojne zločine v Ruandi in nekdanji Jugoslaviji, javno obtožila sirske uporniške skupine, da so uporabile kemično orožje. Avgusta istega leta pa so Američani za uporabo nedovoljenih bojnih strupov pri pokolu 1400 civilistov v pokrajini Ghouta obtožili čete predsednika Asada in se zato skupaj z zahodnimi zavezniki odločili za vojaško intervencijo v Siriji.
 
Vladne sile so septembra 2013 začele sodelovati z mednarodno skupnostjo in do junija 2014 so pod mednarodnim nadzorom iz države odpeljali 1000 ton kemičnega orožja ter ga nato uničili. Pri tem procesu naj bi sodelovale tudi nekatere uporniške skupine, ki so očitno imele tovrstno prepovedano orožje, skrajneži Al Nusre in Islamske države pa ne. 

  
Vladna stran naj bi po zadnjem poročilu ZN v letošnjih letalskih napadih uporabila klorov strup in sarin. Klorov strup, prepoznaven po eksplozijah in dimu rumene barve, so v zadnjih letih večkrat uporabile enote Islamske države na severu Sirije in v sosednjem Iraku, vsaj enkrat pa tudi islamski uporniki v zadnji fazi bojev za Aleppo lani poleti. 
 
Glede živčnega bojnega plina sarina pa je zgodba še bolj zanimiva. Dva člana opozicije v turškem parlamentu sta namreč decembra 2015 javnosti predstavila dokaze o vpletenosti Ankare pri izdelavi in dobavi sestavin sirskim upornikom. Turške oblasti pa ju niso obtožile lažnega pričanja, ampak – veleizdaje.   

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.