Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Lea Sirk pred svojim tretjim nastopom na Evroviziji

EKSKLUZIVNO: Lea Sirk pred svojim tretjim nastopom na Evroviziji

Avtor: Spletno Uredništvo

Lea Sirk morda doslej še ni bila povsem zasidrana med elito slovenske glasbene scene, čeprav je svoje vokalne in ustvarjalne sposobnosti dokazala že zdavnaj. Zmaga na letošnji EMI pa je spremenila marsikaj. In ’tisto glavno’ šele prihaja.

lea sirk 2

V taboru Lee Sirk upajo, da bo polfinalna številka 17 Sloveniji prinesla srečo (foto: Ana Gregorič /RTV SLovenija)

 

Gostiteljica Evrovizije – portugalska nacionalna televizija RTP je pravkar oznanila končen vrstni red nastopajočih na polfinalu 63. tekmovanja za izbor Evrovizije. Lea Sirk se bo s pesmijo ‘Hvala ne!’ predstavila kot 17-ta v drugem polfinalnem dnevu tekmovanja in sicer v četrtek, 10. maja.  Prvo vprašanje je skoraj nezibežno in sicer se glasi, kaj pravzaprav za Leo Sirk pomeni zmaga na Emi oziroma odhod na Evrovizijo z glasbenega in kaj z osebnega vidika?

“Predvsem se neizmerno veselim in sem počaščena, da bom na Portugalskem v slovenščini predstavila svojo pesem, ki letos našo državo predstavlja na tekmovanju za pesem Evrovizije.”

Kako pa je Lea sploh pristala v glasbenih vodah? Ali ima morda pri tem zasluge še kdo drug – učitelji, sorodniki, prijatelji, drugi glasbeniki?

“Že od malega me je zanimala umetnost. Kljub temu, da je bil moj oče po poklicu bolj v komercialnih in ekonomskih vodah, je bil on vedno najbolj vpleten v mojo glasbo. Z mano je doma preigraval, me učil večglasnega petja, me spoznaval z  komercialno, jazz glasbo. Tako da mislim, da je on največji krivec za moje glasbene začetke. Vse skupaj se je potem nadaljevalo v Glasbeni šoli Koper, nadaljevalo pa na Umetniški gimnaziji v Kopru. Pot me je potem vodila v Ženevo, saj je tam poučeval eden najboljših flavtistov na svetu, Jacques Zoon. Leta 2011 sem pod njegovim mentorstvom zaključila magistrski študij na Konzervatorju za glasbo v Ženevi.”

Kako natrpan urnik imate sedaj? Nam lahko naštejete večje obveznosti, ki so vas doma in v tujini čakale doslej in vas še čakajo do nastopa na Evroviziji? 

“Konec marca sem se vrnila z otoka Faial, ki spada pod Azore, kjer sem snemala razglednico, ki se bo predvajala pred mojim nastop v Lizboni. V aprilu me poleg vokalnih in plesnih treningov čaka še nekaj gostovanj po Evropi. Najprej bom svojo pesem predstavila v Izraelu, zatem pa še na Nizozemskem in v Španiji. Prav tako pa se, ko imam čas, učim tudi Portugalščine…in seveda učim v svoji glasbeni šoli ter nastopam – pred odhodom me čaka še kar nekaj koncertov in seveda nedeljska gostovanja v oddaji Zvezde plešejo, kjer sem del glasbenega sestava.”

lea sirk

(foto: Jani Ugrin/RTV SLO)

Kako vam uspeva vse te nove obveznosti uskladiti z vašimi dosedanjimi vsakodnevnimi aktivnostmi – mislimo na družino, glasbeno šolo in preostalo delo?

“Se trudim, ampak bolj se bližamo odhodu, več je organizacije vseh obveznosti. Priznam, da sem od tega včasih kar malo utrujena. Absolutno pa v vsem dogajanju skušam najti tudi čas zase. Kajti, če najdem čas zase in za svojo družino, z večjim zadovoljstvom opravljam vse ostalo.”

Če se vrnemo korak nazaj. Kako je nastala zmagovita pesem Eme? Od kod inspiracija?

“Hvala, ne! je pesem, ki sem jo napisala zelo spontano. Nisem si prizadevala nič kaj preveč, ampak le narediti korak naprej, da ne bi od zadnjega singla preteklo preveč časa. Predstavljala sem si ritem in plesni moment, obenem pa sem ji želela dodati vsebino, ki je primerna za moj naslednji album. Z njo sem želela sporočiti, da je potrebno reči ne tistim stvarem, ki jih v resnici ne potrebujemo, čeprav si jih želimo.”

Kdaj pa ste pravzaprav prvič pomislili, da bi letos na EMI lahko res zmagali?

“Na Emo sem se prijavila, ker sem želela predstaviti svojo novo skladbo in zmage res nisem pričakovala.”

Kako pa je sedaj na poti proti Portugalski poskrbljeno za vas? Mislimo na tehnično podporo s strani RTV Slovenije. Malo za šalo – vam strežejo, kot se kraljici spodobi?

“Absolutno! (smeh) Ekipo poznam še od prej, saj sem z njimi že v preteklosti večkrat sodelovala. Prav tako so že uigran tim, saj na tem projektu delajo vsako leto. Sem zelo vesela, da bomo letos skupaj ustvarili novo evrovizijsko zgodbo.

lea s 3

(foto: Ana Gregorič /RTV SLovenija)

Kakšne so sedaj ambicije v vašem taboru in s kakšnim razpletom oz. uvrstitvijo v Lizboni bi bila Lea osebno zadovoljna?

“Na Pesmi Evrovizije želim predvsem predstaviti sebe. Sem vesel človek, obožujem glasbo, nastopanje in velike odre. In če so to začutili Slovenci, bodo to prepoznali tudi ostali gledalci Evrovizije. Svoje delo bom opravila najboljše, kot znam in zmorem, na vse ostalo pa nimam vpliva, zato o tem sploh ne razmišljam.”

Koliko dni pred nastopom boste že na licu mesta?

“V Lizbono se odpravljamo 1. maja, saj nas 2. maja že čaka prva vaja. Moja ekipa ostaja taka, kot je bila na EMI, saj smo v nastopu naredili le nekaj minimalnih sprememb.”

Koliko pa ste doslej spremljali Evrovizijo in kakšno je vaše mnenje o njej?

“Imam to srečo, da sem na Pesmi Evrovizije nastopila že dvakrat, kar je za pevca velik privilegij. Leta 2014 sem v Copenhagnu pela spremljevalne vokale Tinkari Kovač, dve leti kasneje pa ManuElli v Stochkolmu. Obe izkušnji sta bili nepozabni, čeprav sta si bili medseboj zelo različni. Vesela sem tudi, da sem se lahko veliko naučila in sem imela priložnost, da sem videla cel proces in način dela, ki ga zahteva tak velik dogodek. Veliko mi je pomenilio tudi, da sem spoznala veliko odličnih glasbenikov. Prav zato se letošnjega še toliko bolj veselim.”

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.